Завршене традиционалне зимске которске карневалске феште

Великом карневалском поворком и спаљивањем карневала завршене су овогодишње Традионалне зимске карневалске феште у Котору, граду који ову традицију његује већ 505 година.

Бројни посјетиоци уживали су у богатом колориту оригиналних костима и сатиричном духу мјештана које је описано у овогодишњој “Карампани”.

Предвођени Капом карневала Бранком Кнезовићем, преко 30 карневаских група, маштовите и бројне маске из цијеле Боке, гости из Новог Сада, Беле цркве, Ријеке, Градске музике из Котора и Ђеновића, мажоретке „Фешта“ и „Алиса“ из Котора и „Модест“ из Тивта, као и штићеници Дома старих „Грабовац“ из Рисна, увеличали су и овако бројну поворку која је Доменика Акробату званог Технички испратила на вјечни починак.

– Овогодишњи крњо је крив за све недаће које је народ задесио у протеклој години. Крив је између осталог што је „умјесто да мири помутио већ помућени народ, све чини да нас умјесто у ЕУ уведе у лијепо друштво са још љепшим људима, а и намерачио се да Црногорску пловидбу припоји Барској, па је преко ресорног министра смјенио професионалну управу, а довео дружину са конца и конопца, у мјесто фабрике чоколаде, сад хоће да се прави дестилерија вотке којој ће продајна цијена бити као и француском коњаку и да све чини да пролонгира неизбјежне републичке парламентарне изборе“. Бранилац је казао да оптужени није крив ни по једној тачки оптужнице већ је “заслужио Нобелову награду да се са онолико мандата колико има, пита више од много моћнијих.” Након казне – смрт спаљивањем, фешта се наставила на Тргу од оружја уз ансамбл Тоћ који је посјетиоце увео у Карневалску ноћ, саопштавају из Културног центра „Никола Ђурковић“.

Карневалски жири додјелио је и пехаре најбољим маскама.

– Њихове одлуке нису се много разликовале од жирија са маскенбала, па је прво мјесто поново освојила карневалска група ЗА ДЕШПЕТ са маском ЦАСИНО ПОМПАДУР. Њима је припао и прелазни пехар.

Пехар за друго мјесто освојила је карневалска група МЛАДИ ФЕШТАЂУНИ са маском КОТОРСКИ ЂИР, а треће мјесто припало је ЈПУ “Радост” са маском МАЈСКЕ РУЖЕ.

И ове године најбројнији су били малишани из вртића и то из два которска – РАДОСТ И ОСМИЈЕХ и из Херцег Новог (Топла) и Бијеле – “Наша радост”, као и ђаци основних и средњих школа.

ЈПУ Наша радост Топла

Услиједио је спектакуларан наступ Јелене Розге која је већ трећи пут гошћа карневалских фешти.

Она је атмосферу на главном градском тргу довела до усијања, а посјетиоци су са одушевљењем пуна два сата пјевали заједно са њом и  је позвали је на бис.

Програм је са главне бине водио Миомир Марош, новинар РТЦГ. 

Организатор Традиционалног зимског которског карневала је ЈУ Културни центар „Никола Ђурковић“ Котор, суорганизатор НВО “Фешта”, а покровитељи су Општина Котор и Туристичка организација Котор.

Медијски спонзори карневалских фешти су: РТЦГ, Радио телевизија Херцег Нови, Радио телевизија Будва, Радио Котор, НВО Кутак, Travel Montenegro, Share Montenegro, Noka news, Ферал Бар, ПВ Информер.

Фото: ЈУ КЦ Никола Ђурковић Котор

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here