У Кући нобеловца Ива Андрића виртуелна веза са Музејом у Београду и Травнику

Кућа нобеловца Ива Андрића на Топлој ових дана је изузетно посјећена. Ријеч је о репрезентативном здању  у којем се организују културни програми и пријеми званица. У сарадњи са Музејом града Београда у току је интерактивна изложба „Иво Андрић – човјек изнад времена“, која ће трајати до седмог марта.

Према ријечима организаторке програма у Кући Ива Андрића Госпаве Косовић, у постаци су изложена вриједна дјела и рукописи нашег нобеловца који се налазе у ризници Музеја у Београду. Поставка се може пратити у 3 д формату, тако да је ријеч о виртуелној и мултимедијалној изложби.  

Госпава Косовић

– Колеге из Београда су нам донијеле ексклузивне експонате који су сада код нас, као што је Андрићево дипломатско одијело, рађено по специјалној наруџбини , а радила га је управо, госпођа Милица Бабић, која ће касније постати супруга Ива Андрића. У поставци је дипломатски кофер Ива Андрића, рукописе , прва издања Травничке хронике, На Дрини ћуприја, много интереснатних фотографија, још неких личних предмета. Имамо интерактивну изложбу на којој се можете преко 3-д наочара да виртуелно пребаците у Музеј у Београду, али и у Музеј у Травнику. Имамо Протокол о сарадњи са Задужбином Ива Андрића и колеге из Музеја града Боеграда су нам ту за све што је потребно, одржали су нам и обуку о свим експонатима, о свему што знају о животу и дјелу Ива Андрића. Ми смо срећни што имамо прилику да учимо и дружимо се заједно.  Имали смо до сада откако је изложба отворена у оквиру Дана Београда и Празника мимозе,  импозантан број посјетилаца, доста људи је чуло за ову изложбу.  Лични предмети су  у сталној постаци „Андрићеве новске стазе, лица и предјели“.  Музеј и Кућа нобеловца Ива Андрића отворена је сваког дана од 9:00 до 21:00 час. Позивамо суграђане и госте да дођу, неће остати равнодушни,поручила је Косовић.

Иначе, овај репрезентативни објекат је након рестаурације, званично отворен 10. априла 2021. , у години обиљежавања Јубилеја – 60 година од  уручења Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. У Музеју и Кући нобеловца Ива Андрића на Топлој у којој се одржавају и бројни културни пројекти и програми, регистровали су преко 15 000 посјета суграђана, гостију из земље и цијелог свијета. Имају и едукативну функцију кроз сарадњу са школама, екскуризијама, културним посленицима, дипломатским представницима, државницима, које углавном предсједник Општине прима у кабинету, који је за такве посјете организован у Кући Ива Андрића, у окриљу ЈУК Херцег фест.

Погледајте опширније, разговор  у видео прилогу Новског јутра, у којем је гостовала Госпава Косовић организаторка програма у Кући Ива Андрића:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here