Протест радника Института – ако се не испуне захтјеви видимо се у Подгорици

Запослени Института Др Симо Милошевић, уз подршку грађана, пацијената, представника локалне управе и парламента данас су једносатном блокадом ГП Дебели бријег поручили да уколико се њихови захтјеви не испуне до 15. марта, наредне протесте организоваће у Подгорици испред надлежних институција.

Радници др Симо Милошевић траже исплату заосталих зарада, уплату аванса, краткорочни и дугорочни план развоја Института и снажно се противе наставку приватизације по условима који су важили прије неколико година.  

Институцију каква је Институт, наводи адвокат Зоран Лазаревић, пожељела би свака европска држава.  

-Ово је заједничка борба Института и Општине да сачувамо највећи бренд града. Морало нас је овдје бити данас више. У сриједу је одржана СОХН, одборници су једногласно донијели закључке за опстанак Института, а односе се на неопходност да у најкраћем поступку буде уплаћено 1,6 милиона еура аванса, да се услуга коју Институт пружа фондовским пацијентима повећа за 40%, да се усагласи са новим колективним уговором и да Влада преуземе све радње како би се ријешило питање Института. Оно што даје тежину овој причу и одлукама СО ХН је реалност те приче, казао је Лазаревић и додао да је милион и 600 хиљада је неопходан износ да би биле исплаћене двије плате, и да би се одређени дугови намирили.

Повећање цијена од 40 %  је у складу са Законом , а то је и износ који запослени у Институту остварју на основу пресуда, казао је Лазаревић и додао да држава двије деценије нема никакву Стратегију према Институту.

-Сада смо дошли на ниво реалности. Нема много путева у овој причи или ће се ићи путем приватизације или да  држава одлчуно поступи и преузме у потпуности конхтролу над Институтом. Тражимо да поступа одлучно и брзо. Надам се да ћемо имати вашу подршку да ће нас та синергија довести до успјеха, казао је Лазаревић.

Лазаревић је пренио вијест медицинске директорице Болнице Мељине др Елез која је са директором ОБ Котор, Давором Кумбуровићем, договорила да се током марта распише нови оглас за пријем преосталих радника Болнице Мељине.

Нема никога у Црној Гори ко није чуо и ко није био у Институту „Др Симо Милошевић, казао је Небојша Радоњић, предсједник Синдикалне организације Клиничког центра Црне Горе и  изразио наду да ће Министарство здравља што прије наћи начин да  помогне.

– Можемо вам помоћи само на један начин, а то је да се удружимо и будемо јачи, да се заједно боримо. Срамота је оно што се у Црној Гори дешава у 21. вијеку а то је да „бијели мантили“ бијели мантили за свој рад не примају зараду, казао је Радоњић.

 Мајка дјетета који се лијечи у Институту Љиљана Јарић Маслан је истакла да је Институт њихова друга кућа у коју са раошћу долазе.

-Жалосно је што држава не види да је Институ мјесто од којег може да живи цијела Црна Гора. Била сам у разним институцијама, овакво мјесто не постоји. Ако држава не умије да ријеши проблем нека отворе социјални број уплатићемо ми, да Институт не буде приватизован. Проблем Института траје одавно, а ниједно дијете у Институту није остало без терапије, истакла је Маслан.

Улица није њихов избор, али су приморани на то, казала је предсједница Синдиката Института др Марија Обрадовић.

– Ако не буде повољног одговора до 15. марта, наша следећа улица биће Подгорица, казала је др Обрадовић која је најавила радикализацију протеста, али и исказала захвалност свима који су протест подржали и који их подржавају све вријеме међу којима у првом реду Новљанима који су њихов „вјетар у леђа“.

Писма подршке која су прочитана на протесту упутили су из Љекарске коморе, Националног удружења обољелих од мултипла склерозе и Синдиката државних службеника и намјештеника. Подршку радницима присуством су указли и радници Телекома који се такође протестима боре за остваривање својих права.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here