Романи Горана Петровића „као вода грле свијет“

Промоција два романа Горана Петровића „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас“ одржана је синоћ у Павиљону Градске музике. Уз аутора, о књигама, али и његовом стваралаштву, говорио је професор доктор Александар Јерков.

Књиге „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас“, које су представљене у павиљону Градске музике, припадају циклусу романа Делта, објављеном прошле године. На књигама је аутор радио у посљедњих двадесетак година.

-Ријеч је о романима који обухватају период од око 500 година, од почетка 15. вијека до данас. Романи обухватају велику територију, радња се највише одвија у Србији, али и у Италији, Грчкој. Наредни ће се дешавати на приморју, казао је Петровић.

Како објашњава, ове двије књиге се понашају као вода.

-То су књиге које се понашају као вода, грле свијет. Књижевност и треба да се понаша као вода, као што врч даје облик води, ми дајемо облик причама, казао је Петровић.

Иако Петровић има препознатљив стил писања, на његово стваралаштво значајан утицај оставили су угледни књижевници Милорад Павић и Хорхе Луис Борхес.

-Волим књижевност гдје читалац није баш сигуран шта је измишљено а шта је стварност. Уосталом и ми живимо тако, нисмо увијек сигурни шта је представа а шта су наши стварни животи, истиче Петровић.

Књижевно вече организовала је Јавна установа Градска библиотека и читаоница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here