Општина Херцег Нови и Општина Центар Сарајево: Оснаживање традиционалних веза и наставак сарадње

Делегација Општине Центар Сарајево, на челу са Начелником Срђаном Мандићем боравила је данас у Општини Херцег Нови, гдје су са предсједником Стеваном Катићем и сарадницима разговарали о могућој културној размјени, развоју туристичких потенцијала и уређењу простора око хотела „Плажа“ у Зеленици.

Катић је подсјетио да братске и пријатељске везе двије општине трају од 1977. године, када је потписана Повеља о трајној пријатељској сарадњи, истакавши да у том духу постоји пуно простора за наставак сарадње – у областима културе, спорта и туризма.

Предсједник херцегновске општине је потврдио да је рјешавање имовинских питања над хотелом у Зеленици приротетно за наш град, јер је ријеч о првом хотелу саграђеном на овом дијелу Јадрана, давне 1902. године.

-То је један од хотела који има највећи значај не само за туризам Херцег Новог, већ и Црне Горе, јер је то први хотел саграђен на овом дијелу Јадрана. Архитектура је из доба Аустругарске владавине, а Општини Херцег Нови је приоритет да се то питање што прије ријеши и да се хотел стави у функцију. Као такав он је потребан Херцег Новом, понајвише из угла историјског наслијеђа, казао је Катић и додао да ће локална самоуправа помоћи да се дио око хотела уреди, до окончања судског спора.

Подсјећамо, хотел је национализован 1948. године, а Општина Херцег Нови га је 1960. предала Општини Центар Сарајево и од тада је радио као Дјечије одмаралиште. Пресудом Врховног суда 2018. године, хотел „Плажа Зеленика“ припао је Општини Центар Сарајево, али је одбијена укњижба кроз управне спорове и жалбе. Судски процес и даље траје, а како се чуло на састанку, могао бити окончан за годину, до годину и по најкасније.

Начелник Општине Центар Сарајево, Срђан Мандић, казао је да је његова генерација врло емотивно везана за тај хотел.

-Ми смо као дјеца долазили ту, кроз такозване „школе у природи“. Оно што је интерес и нас и Херцег Новог је да се ту коначно нешто ријеши. Јуче смо били на терену, ради се о можда најљепшем објекту на овом дијелу обале, казао је Мандић након састанка.

Једна од тема разговора била је могућност културне размјене, односно учешћа Општине Центар Сарајево на идућем Празнику мимозе, као и учешће нашег града на манифестацији „Фестивал у Центру“, која је дио ширег програма Сарајево Филм Фестивала. „Фестивал у Центру“ траје седам дана, а један дан би био посвећен Херцег Новом.

Састанку су присуствовали и Секретарка Општине Центар Сарајево, Аделина Џанковић, првобранитељка Миа Јеличић – Пизовић, потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур и Градски администратор Ненад Ђорђевић.

1 COMMENT

  1. Ne muči se, Vukašine kralje,

    Ne muči se i ne harči blaga.

    Ne mo’š, krallje, temelj podignuti,

    A kamo li sagraditi grada…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here