Дани Београда у Херцег Новом: Изложба о Андрићу, Београдска спенза и Скадарлијско вече на Празнику мимозе

Дугогодишња традиција одржавања Дана Београда у Херцег Новом током Празника мимозе биће настављена и ове године. Од 2. до 7. марта очекује нас интерактивна изложба у Кући нобеловца Ива Андрића, а 2. марта Београдска спенза и концерт Владе и Бајке у Парку мимозе, као и Скадарлијско вече у Градској кафани.

Стављајући фокус на једну од најважнијих културних спојница Београда и Херцег Новог, Музеј града Београда доноси интерактивну изложбу у Кући нобеловца Ива Андрића, са иновативним експонатима везаним за живот и дјело нобеловца. Стручно вођење кроз изложбу биће организовано од дана отварања, 2. марта у 12 часова, па све до 7. марта од 9:00 до 21:00 час.

За четвртак, 2. март, припремљен је богат и разноврстан програм. У центру Херцег Новог, у Парку мимозе од 10:00 часова почиње Београдска спенза – отворени продајни излог ручно рађених умјетнина, дизајнерских предмета и производа познатих београдских брендова домаће хране и заната, уз наступ младих играча Умјетничког центра Талија.

У вечерњим часовима ће у Парку мимозе наступити Влада и Бајка, чувени београдски дуо који иза себе има педесет година заједничког умјетничког рада. Најбоља најава за њихов концерт на Данима Београда можда су ријечи Душана Ковачевића: „Они су обиљежили једну епоху, припадају духу урбаног миљеа Београда и заједно са својим пријатељима чине дух Београда. А што се тиче њихове музике, она је за мене једна врста мелема и за душу и за уши.“

Атмосферу и дух чувене боемске Скадарлије донијеће звуци староградске музике, анегдоте и наступ Скадарлијске даме, у пратњи два скадарлијска оркестра и Умјетничког центра Талија, као и специјалитети које ће ове године приредити ресторан Велика Скадарлија. Скадарлијско вече у новској Градској кафани заказано је за 19:00 часова, а своја мјеста можете резервисати позивом на број 068 005 111.

Програм који промовише културну и туристичку понуду Београда, као и везе које постоје између овог града и Херцег Новог, организују Општина Херцег Нови, Јавна установа културе Херцег фест и локална Туристичка организација, у сарадњи са Туристичком организацијом и Музејем града Београда, а уз подршку партнера: ЈП Београдске пијаце, ресторана Велика Скадарлија, Умјетничког центра Талија и Градске кафане Херцег Нови.

Својеврстан увод у Дане Београда на Празнику мимозе је и представа Елинг Београдског драмског позоришта, која ће у дворани Парк гостовати у сриједу, 1. марта од 20 часова. У комаду који је режирао Марко Манојловић играју Љубомир Бандовић, Павле Пекић, Наташа Марковић, Ненад Гвозденовић и Раде Марковић.

Пред нама је још пет узбудљивих дана на 54. Празнику мимозе је, а комплетан програм можете наћи на: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here