Тим новске средње школе представник Црне Горе на конференцији младих у Бриселу

радионица у СМШ Иван Горан Ковачић

Европски економски и социјални комитет организује 14. конференцију за младе  „Твоја Европа, твој глас!”, који ће се одржати од 23. до 25. марта у Бриселу. Дебатни тим „СМШ Иван Горан Ковачић“ биће представник Црне Горе на овој конференцији због чега је школу данас посјетио представник Комитета Сибиан Ионут.

Током посјете школи, упознао је тим ученика који ће ићи у Брисел са ментором проф Гојком Ђурђевићем, али и одржао предавање ученицима у оквиру којег их је упознао колика је моћ младих људи у свакодневним јавним политикама на локалном и државном нивоу, казао је Ионут за РТХН.

– Евидентно је да млади људи не учествују довољно било да су у питању избори или партиципација за средства из европских фондова и питање је како да се активирају. Не виде своју будућност у држави када заврше средњу школу, него траже начин да оду негдје на запад. У резултатима извјештаја који је рађен, види се да већина младих људи са ових простора не мисли да се задржи у својој земљи већ будућност виде у другој држави на западу, казао је Ионут, извјештач за западни Балкан.

представник Европског економског и социјалног комитета Сибиан Ионут

Циљ је да младима објасне да су они покретачи и носиоци реформи у својим државама.

– Они су ти који ће оживјети тековине ЕУ на свом простору. Без младих људи нема будућности за било коју од земаља. Ако на примјер узмемо Херцег Нови, локални парламент би требало да укључи младе и омладинске организације да учествују у расправи око формирања буџета. Ниједан буџет се не би требао усвојити а да се млади људи претходно у то не укључе. Идеја је да се кроз разговор, као што смо имали данас, младим људима објасни колико је важна њихова улога и колику моћ могу имати да „притисну“ политичаре да их укључе, појаснио је Ионут.

Међу 35 учесника, СМШ Иван Горан Ковачић је тренутно једина у Европи која је успјела два пута да учествује на конференцији за младе у Бриселу, казао је професор Гојко Ђурђевић.

професор Гојко Ђурђевић

– Први пут смо нажалост учествовали виртуелно због короне 2020. године и тренутно смо једина школа у Европи која је успјела два пута да учествује на конференцији у Бриселу. Правило је да се бира само једна школа из државе чланице или кандидата за улазак у ЕУ. Од свих школа које су пријављене, бирају оне које иду у ужи избор, а потом одаберу три школе и жребом извуку ону која ће ићи у Бриселу. Имамо доста успјешне ђаке и дебатни клуб који су учествовали на више европских конференција. У делегацији су три ученика трећег разреда гимназије јер је такав услов организатора, а то су Ана Аранђеловић, Ксенија Боснић и Лука Глушац. Расправљаће о учешћу младих у доношењу и креирању политика ЕУ, односно како млади могу да допринесу развоју ЕУ и Европе уопште.

Професор Ђурђевић истиче да је веома поносан на ученике, нарочито ако узмемо у обзир да су радили током јула и августа у вријеме љетњег распуста.

– Њих 15 је радило и учествовало у конференцијама у Италији и Грчкој. То је свакако доприњело да се наша школа и тим вреднују више и што нам је омогућило улазак у ужи избор, казао је проф. Ђурђевић.

радионица у СМШ Иван Горан Ковачић

Ученике очекују дебате и интерактивне радионице, а сврха рада и учешћа на конференцији је примјенити научено по повратку у свој град, каже на крају Јонут.

– Радиће заједно са осталим ученицима и резултате свог рада представиће у Европски парламент. Њихов ће се глас чути и узети у обзир. Надамо се да ће по повратку у Херцег Нови и примјенити то што су научили. Тако демократија функционише, мораш бити укључен и вјеровати да можеш да промјениш ствари, поручио је Ионут.

Дебатни клуб СМШ Иван Горан Ковачић, под менторством професора Гојка Ђурђевића и до сада је остварио изузетан успјех на дебатним конференцијама у земљама окружења али и осталим европским државама гдје су освајали награде за умјеће у дебатовању и ставове које заступају, али и награду за најбољу школу 2018. године у Москви.  

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here