Херцег Нови домаћин радионице за младе филмске критичаре

Студенти филмских академија и сродних факултета из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, њих осам, ових дана бораве у Херцег Новом, гдје гдје у Кући нобеловца Ива Андрића учествују у едукативном програму за младе филмске критичаре. Радионицу је организовао херцегновски Филмски фестивал у оквиру Мреже фестивала Јадранске регије, а уврштена је у програм 54. Празника мимозе.

Како је саопштено из локалне управе, селектор и домаћин радионице је црногорски редитељ Душан Касалица, а предавачи су Мирза Скендерагић из Босне и Херцеговине, Нино Ковачић из Хрватске и Маша Сеничић из Србије.

Програм је почео 24. фебруара, када је учеснике поздравила и руководитељка индустрy програма Сарајево филм фестивала, Маша Марковић, а траје до сјутра.

– Циљ је да се окупе млади из партнерских земаља, који ће кроз четири дана, предавања и радионице радити на својим критикама, што подразумијева критике филмова који су дио програма Мреже фестивала Јадранске регије – објаснио је селектор програма, редитељ Душан Касалица.

Полазници су одабрани на јавном конкурсу, а резултат програма ће бити њихове критике које ће бити представљене на свим фестивалима из Мрезже фестивала Јадранске регије.

– Пуно смо ових дана причали о критици у региону и који је заправо недостатак и недовољна видљивост критике, посебно у нашим оквирима. У Црној Гори да и не говорим јер то је можда и најекстремније изражено, док је у другим земљама боља ситуација јер ипак постоје и портали и часописи. Све је то нераскидива мрежа са филмском индустријом и наравно да је један од циљева ове радионице да се прошири идеја о потреби и видљивости филмске критике, посебно код младих људи. Наравно да је увјек драгоцјено имати овакву прилику за регионалним умрежавањем, јер ми и јесмо најупућенији једини на друге и та сарадња је нераскидива – истакао је Касалица.

За полазнике је ова радионица важна јер су имали прилику да спајају своја знања, заједно коментаришту филмове, друже се са људима који имају иста интересовања, као и да уче од стручњака, истакла је Исидора Митри, студенткиња Филозофског факултета у Београду.

– Сви смо се некако пронашли и говорили о филмовима, успјели да нађемо заједничке теме, да учимо једни од других, да се упознајемо, с обзиром да смо сви из различитих земаља ово је била супер прилика да ширимо своја познанства – рекла је Митри.

Ово је други пут да је едукативни програм за младе филмске критичаре организован у Херцег Новом, као један од сегмената Мреже фестивала Јадранске регије која окупља пет регионалних фестивала филма: Сарајево филм фестивал, Загреб филм фестивал, Фестивал ауторског филма Београд, Љубљански филмски фестивал и Филмски фестивал Херцег Нови-Монтенегро филм фестивал. Мрежу подржава Потпрограм MEDIA Програма Креативне Европе.

На програму 54. Празника мимозе данас је новски мјузикл “Сан о Боки”, у дворани “Парк” од 20 часова, сјутра на истом мјесту од 19 часова књижевно вече са Ведраном Рудан, а 1. марта од 20 часова представа “Елинг” Београдског драмског позоришта.

Фото: Милош Самарџић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here