Црвени крст Херцег Нови покреће нове сервисе за старије особе

На бројне изазове које су донијели ратни сукоби у Украјини и разорни земљотрес у Турској и Сирији, у Црвеном крсту Херцег Нови одговарају спремно, поред свих редовних и многих нових активности ове организације.

У циљу избјегавања компликованих логистичких процедура, Црвени крст Црне Горе је, у договору са колегама из земљотресом погођених земаља, усагласио да је финансијка помоћ најдјелотворнија у датим околностима, казала је за РТХН секретарка Црвеног крста Херцег Нови Милена Шћекић.

-Ми смо спрам сугестија колега из турског Црвеног полумјесеца и сиријског Црвеног полумјесеца отворили жиро рачуне на које се може уплатити новчана помоћ, из разлога што је то у овом тренутку најједноставнији вид пружања подршке, најбржи и најсврсисходнији, и до сада је прикупљено преко 146 000 еура, а активан је и број за СМС поруке 15888 на који се једном поруком може донирати један еуро.

Милена Шћекић, секретарка Црвеног крста Херцег Нови

Покренути су многи нови програми, пројекати и сервиси, а приоритет су и даље најрањивије групе.

-Од почетка године смо највише фокус ставили на развијање различитих сервиса и услуга за старија лица и лица са инвалидитетом, наравно уз подршку различитих донатора и партнера. Имамо подршку и сарадњу са локалном НВО “Маре маре” из Херцег Новог, гдје заједно са њиховим инструкторима и предавачима спроводимо радионицу у оквиру нашег клуба за старије на којој они стичу нова знања и вјештине и имају простор да се друже. Поред тога започели смо програм бриге о старијима који ће у наредном периоду подразумијевати редовне обиласке старијих лица, заједно са љекарoм који ће моћи да им пружи савјетовање, преглед, мјерење притиска, шећера и слично, најавила је Шћекић.

У Црвеном крсту Херцег Нови посебну пажњу посвећују старијим особама, које ће обилазити геронтодомаћица.

-У сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе, али и Центром за социјални рад, почињемо са програмом помоћи у кући за старија лица кроз који ћемо за сада имати ангажовану једну геронтодомаћицу која ће обилазити пет корисника. Динамика ће бити договорена како са самим корисницима, тако и са Центром за социјални рад.

Почеле су и припреме за такмичење у пружању прве помоћи крајем априла, на којем ће учествовати ученици основних и средње школе из нашег града, као и екипе подмлатка и омладине Црвеног крста.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here