Основни суд добро функционише упркос смањеном броју судија

Нема званичних информација да би Херцег Нови могао остати без Основног суда, потврдила је вршилац дужности предсједника Основног суда Весна Газдић. Истакла је и  да је Судски савјет расписао огласе за мјеста једног судије као и за предсједника суда и да упркос смањеном броју судија за сада добро функционишу.

Након што се у јавности појавила информација да постоји могућност укидања Основног суда у Херцег Новом и припајања котороском, редакција РТХН обратила се в.д. предсједника суда Весни Газдић, како би провјерили истинитост те информације. У достављеном одговору Газдић је казала да званичну информацију о томе још нема, а да је било какво нагађање без правих података излишно.

-Од потребних шест укључујући и предсједника суда тренутно је радно ангажовано троје судија, док се једна налази на породиљском одсуству. Упућена је иницијатива за слање судија на испомоћ, а Судски савјет расписао је јавни оглас за избор предсједника Основног суда у Херцег Новом, као и интерни оглас за попуњавање једног судијског мјеста у овом суду, добровољним премјештањем судије из једног у други основни суд, казала је Газдић.

Подсјетила је да у току 2022. године Основни суд у Херцег Новом имао 4.042 предмета и од укупног броја предмета у односу на прилив ријешено је 94,23%.

С обзиром на постојећи кадар и капацитете истиче да херцегновски суд добро функционише, посебно имајући у виду тежину предмета, знатан број старих предмета тзв. „црвених омота”, као и велики број предмета у којима судије поступају – око 600 предмета по судији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here