Концерт ансамбла Пројекат Лазарус у Цркви Св. Јеронима

Професионални ансамбл Пројекат Лазарус, који дјелује у оквиру Хрватског глазбеног центра, сутра вече (петак, 24. фебруара) одржаће концерт у жупној Цркви Светог Јеронима у Херцег Новом, са почетком у 19 часова. Организатори и покровитељи су Хрватски глазбени центар, Которска бискупија, Министарство културе и медија Републике Хрватске и Град Загреб. Улаз је слободан.

Хрватски глазбени центар, основан је 2003. године. На хрватској и међународној глазбеној сцени од 2013. године дјелује професионални ансамбл под називом Пројекат Лазарус, који гаји хрватску глазбену баштину 17-ог вијека. Главни циљеви дјеловања су истраживање, ревитализација, промоција глазбене баштине. Ансамбл Пројекат Лазарус  је усмјерен на презентацију дјела која нису угледала свјетло дана, или се ријетко изводе, као и оних за која не постоје аудио или видео записи. У настојању отимања забораву вриједних споменика непресушном врелу потврде припадности западноевропском културном и цивилизацијском корпусу, ансамбл Пројекта Лазарус изводи дјела ренесансних, барокних, али и модерних композитара, чија су оставштина високовриједна, јединствена умјетничка остварења. Пројекат Лазарус је остварио значајан број концертних наступа, од којих посебно издајају наступе на 12. фестивалу хрватске глазбе у Бечу, у Сент Петерскирхе (St.Peterskirche) 2016. године, затим Пројекат Путевима Дамјана Нембрија у оквиру којег су наступили на VII међународном Фестивалу Гаетано Калидо (Gaetano Callido) у Венецији, три узастопна наступа на Вараждинским барокним вечерима; као и три узастопна наступа на међународном фестивалу у Брежицама 2018., 2019. и 2020. године. Ансамбл Пројекат Лазарус је, такође, наступио у Риму, Берну, Минхену, Страсбуру и другим градовима Хрватске и Европе.

Данас наступају у жупној Цркви Св. Ивана Крститеља у Будви, сутра у Херцег Новом у жупној Цркви Св. Јеронима и у суботу 25. фебруара, у Катедрали Св. Трипуна у Котору, са почетком у 19 часова.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here