Фокус Црвеног крста на старију популацију и ОСИ

Општинска организација Црвеног крста у Херцег Новом ангажована је на различитим активностима које су, поред помоћи социјално угроженима, фокусиране на старију популацију и особе са инвалидитетом.

Секретарка Милена Шћекић прича да Црвени крст помоћ пружа свима, без обзира да ли је ријеч о грађанима Херцег Новог у социјалној потреби, избјеглицама, расељеним лицима, а током ове године биће реализован низ различитих активности.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвени крст Херцег Нови

– Започели смо програм бриге о старијима, који ће подразумијевати у наредном периоду редовне обиласке старијих лица, заједно са љекаром, који ће их сaвјетовати и обављати прегледе, мјерити шећер и притисак. Такође, обухватаће пружање помоћи увиду одласка код љекара, евентуално набавке љекова, у случају да је то нешто што им је неопходно, што им је за свакодневно функционисање, а нису у стању сами да обезбједе – наводи она.

У сарадњи са Црвеним крстом Црне Горе и Центром за социјални рад ускоро ће почети реализација програма „Помоћ у кући за старија лица“, кроз који је за сада у Херцег Новом ангажована једна геронто домаћица, а обилазиће пет корисника.

– Надамо се да је то нешто што ћемо у наредном периоду ширити и јачати, јер у Херцег Новом, нажалост, постоји велики број старијих лица, који нису у прилици да воде рачуна о себи у потпуности, већ им је потребна додатна подршка, да им неко пође код љекара, подигне љекове, пође у седмичну или мјесечну набавку, плати рачуне и помогне у неким редовним свакодневним животним активностима – казала је Шћекић.

Истиче сарадњу са НВО Маре Маре из Херцег Новог, са чијим инструкторима спроводе радионицу у оквиру Клуба за старије, на којој они стичу нова знања и вјештине, али имају и простор да се друже, а недавно су се на Фешти од наранче представили џемовима које су сами правили.

Подсјећа да је за крај априла у плану такмичење из пружања прве помоћи, које окупља екипе подмлатка и омладине. Већ је успостављена сарадња са основним и средњим школама, као и са екипама које нису из образовних установа. Циљ је да побједници са градског такмичења у Херцег Новом учествују на државном, које ће бити одржано током љета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here