Општина и даље жели да валоризује Палату Буровина

Премда је Општина Херцег Нови још прије двије године покренула, а у новембру поновила  иницијативу да јој Министарство просвјете уступи на коришћење Палату Буровина, одговора из овог ресора још увијек нема, док објекат у центру града пропада умјесто да буде у функцији културе. Музичка школа Херцег Нови је одрадила процјену стања објекта.

Палати Буровина из 17. вијека, у којој je три деценије становало Херцегновско позориште, а раније и Музичка школа, статус и даље није ријешен.

Општина је вољна да објекат реконструише и читав простор око ње оплемени јер је од изузетне важности за културни живот града, казао је за РТХН предсједник Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Држава има неодговоран однос према том објекту, па на одређени начин ми желимо да преузмемо одговорност за одржавање. Направили би један простор за културне установе нашег града, да се Херцегновско позориште евентуално врати и да то буде једнa веза са Двораном Парк – наводи он.

Руководство локалне управе се у два наврата обраћало министарствима просвете и финансија са захтјевом за пренос права располагања на Општину Херцег Нови.

– Нeопходно је да Општина добије објекат на располагање, како би могли да уђемо у фазу реконструкције, с обзиром на велики значај, али потребни су конзерватoроски услови Завода за заштиту споменика културе из Котора, како би ушли у процедуру. Међутим, још немамо никаквих конкретних одговора, али писаћемо ургенције да се то питање ријешава што је прије могуће – истиче Катић.

Директорица Музичке школе Херцег Нови, Нивес Ненадовић наводи да су раније урадили процјену стања Палате Буровина.

Нивес Ненадовић, директорица Музичке школе Херцег Нови

– Из Завода за некретнине су процјенили да је палата квалитетно грађена, једини проблем представља поткровље, односно кров, који је у рушевном стању. Требало би наћи средства да се то реновира – казала је Ненадовић.

Интереси Музичке школе и Општине Херцег Нови када је ријеч о Палати Буровина су да она буде у служби умјетности, културе и образовања.

3 COMMENTS

  1. Ova „palata“ je građevina na kojoj se izgleda neko pod dejstvom alkohola bezuspješno učio građevinstvu i tako proizveo najveće arhitektonsko ruglo grada Herceg Novog! Ako se hotel „Boka “ mogao srušiti bez da se makar pokušala njegova rekonstrukcija, onda ovu „palatu“ treba sravniti sa zemljom i napraviti nešto što je dostojno ovog grada i elitne pozicije u njemu. Ali, osjećam da će se neki nadobudi lokalni stručnjak uvaliti u konzerviranje te „palate“ i tu godinama parazitirati na opštinskom budžetu. Pamet u glavu, Novljani! Ne mora baš čitav kulturni o obrazovani svijet da nam se smije na ovoj „palati“!

  2. Предлажем да се на фасади ове куће напише великим словима ПАЛАТА како народ не би помислио да се ради о двоспратној штали.
    Иначе, палата је по дефиницији „резиденцијални објекат луксузног типа у коме обично живе припадници аристократије, најчешће владарске породице, или дом шефа државе или неког другог високог достојанственика, попут епископа или архиепископа.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here