Сусрет са дјечијим писцем Љубивојем Ршумовићем вечерас у Дворани Парк

Познати дјечији писац и пјесник Љубивоје Ршумовић дружиће се вечерас (21. фебруар) у Дворани Парк са новским малишанима, у оквиру прогарама Сусрет са писцем. Програм почиње у 18:00 сати, а улаз је бесплатан.

Током шест деценија рада, из пера Љубивоја Ршумовића изашло је преко 100 књига, на десетине позоришних сценарија, око 600 радијских и телевизијских емисија, а и даље неуморно ради и дружи се са дјецом. Гостујући у Новском јутру РТХН открио је како треба писати за дјецу и цитирао свог пријатеља, још једног великог дјечијег писца Душка Радовића.

– Он је рекао да за дјецу треба писати као за одрасле само много боље. Треба писати лијепим језиком, треба писати читко, јасно. Ко тако пише он се може безмало назвати „сарадником сунца“, казао је омиљени дјечији писац.

Без обзира што се мјењају времена, систем вриједности, интересовања, то се не може рећи и за дјецу, казао је Ршумовић.

– Таман посла, дјеца су остала дјеца и увијек ће дјеца бити наши младунци. Као што су мачија дјеца, мачкини младунци, мали тигрови су тигрови младунци… Камо среће да се наша педагогија и наши васпитачи мало угледају на животиње како треба о младунцима водити бригу и рачуна.

Како каже, разговор са дјецом је увијек нов и искрен па га често пријатно изненаде њихова симпатична питања.

– Свако дијете је магацин неког изненађења. Они осјећају да треба да ми објасне нешто. Осјећају да не смију да покажу да нешто не разумију или да не могу да дефинишу и саопште. У тој жељи, кажу и неку потпуно нову ријеч.

Његове књиге прешле су тираж од милион и по примјерака, а за сваку је сматрао да мора да садржи одређену загонетку у наслову како би заинтересовала читаоца, попут његовог првог дјела „Ма шта ми рече“ према истоименој ауторској емисији у Радио Београду.

Програм Сусрет са писцем организују Општина Херцег Нови, Градска библиотека и читаоница и Херцег фест. Почетак је у 18:00 сати у Дворани Парк, а улаз је слободан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here