Сјећање на револуционара и сликара Јосипа Бепа Бенковића

Поводом 80 година од стријељања Јосипа Бепа Бенковића (1906-1943) на Бањици, данас је у организацији ОБНОР-а Херцег Нови 1941 -1945 и запослених у херцегновској Галерији, организована изложба на којој су евоцирали сјећања на овог великог револуционара и умјетника. На гробу Јосипове мајке Ане, која је своју имовину поклонила тадашњој борачкој организацији, положени су вијенци.

Милан Вајагић из ОБНОР Херцег Нови подсјетио је на живот овог револуционара, који је студирао права и похађао Умјетничку школу. Био је полиглота, спортиста, а истицао се својим револуционарним радом и интелектом.

-Јосип Бепо Бенковић дао је живот за слободу, а ми данас послије 80 година помно чувамо успомену на њега, као и на све оне који су остали на браницима слободе, казао је Вајагић.

Поред свих животних проблема, како је казао Вајагић, Јосип Бепо Бенковић оставио је револуционарни и умјетнички траг и трајање које је насилно прекинуто на самом почетку формирања његове умјетничке личности.

-Он се придружује плејади умјетника који су своје умјетничке циљеве и ликовне предиспозиције замијенили револуционарним идејама, а умјетност ставили у службу људског и хуманог, казао је Вајагић.

Новска борачка организације заједно са запосленима у Галерији оваквим дружењима, по ријечима Вајагића, жели да из наслага прошлости извуче богато и драгоцјено искуство ове двије институције које имају изузетно раскошну садржајну историју о животу и дијелу овог умјетника и револуционара.

-Као и многе друге установе, ни ми из борачке организације на жалост немамо цјеловиту и на једном мјесту сачувану архиву о животу и дјелу Јосипа Бепа Бенковића. Због тога се приликом сваког покушаја да дочарамо прошлост, саочавамо са великим тешкоћама да прикупимо вјеродостојне нити, како би умјели да поштујемо прошлост и њене свијетле традиције сачували за будуће генерације, казао је Вајагић.

Кустос галерије Јасмина Житник казала је да је Јосип Бепо Бенковић био умјетник чији сензибилни дух и таленат провејавају и свако његово остварење придржавало се академске тематике и приступа, као и оних дјела који су непосредни и пуни живота.

-Сачуване слике Бенковића дјело су умјетника интимисте који се бавио класичним темама сликарске умјетности, аутопортретом, портретом, актом. Реализам Бенковића пак огледа се у вјерном предстваљању текстура одјеће, коже у животу његових ликова различите старосне доби. Ова умјетност је префињена и у поптуности посвећена слављењу љепоте. Његова умјетност је хуманистичка, а основна тема је човјек, казала је Житник и додала да његово ликовно оставрење заслужује потпуније истраживање и нова вредновања.

На гробу Јосипове мајке Ане, говорио је Слободан Новаковић и казао да је Галерија оправдано добила име по овом умјетнику и револуционару, које и данас са поносом носи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here