Новљани и „Бокеција“ на јубиларном 40. Ријечком карневалу

Фото: Карневал Ријека 2023.

НВО Машкаре из нашег града учествовали су на 40. јубиларном Ријечком карневалу. Била је то прилика да делегација Новљана, у којој је и потпредсједник Општине Мирко Мустур разговара са градоначелником Ријеке Марком Филиповићем о јачању сарадње два града и доласку Ријечана на Новски карневал 4. марата који ће окупити око 800 учесника.

Потпредсједник Мустур је истакао да су имали успјешну посјету Ријеци и сусрет са градоначелником Филиповићем.

– Позвали смо и њега и директора Туристичке заједнице Ријеке Петра Шкарпу да нас посјете на нашем карневалу за 15 дана. Очекујемо и њихов, али и долазак карневалске групе, казао је потпредсједник Мустур.

Међу 90 карневалских група и 8 500 учесника били су, сада већ традиционално и НВО Машкаре који су се представили маском Бокеција и наступили под бројем 66.

Ријечани увијек на најљепши начин дочекају Новљане, казао је предсједник НВО Машкаре Иван Пеулић за РТХН.

– Приуште нам ужитке и ми покушавамо да оно што овдје осјетимо, пренесемо и код нас у Херцег Нови, да будемо још бољи у организацији карневала. Сарадња са Ријечанима је све боља и надамо се њиховој узвратној посјети.

Дио искуства пренијели су и на овогодишњи Празник мимозе па је Херцег Нови окићен као Ријека.

– Треба „преписати“ добре ствари и зато смо окитили Херцег Нови као што то Ријека ради. Било је мало негативних коментара, али као и свака фешта која се организује у Херцег Новом, има и добру и лошу страну. Не треба се освртати на то већ радити заједно да наш град и карневал постану бар близу ономе што има Ријека, ако не и у корак са њим.

Фото: www.novilist.hr

На затварању Празника мимозе, 4. марта, биће организован VI Међународни карневал у Херцег Новом, казао је Пеулић.

– Биће око 800 учесника, карневалиста, под маскама. У самом финишу, пред суђење карневалу, имаћемо велику карневалску поворку од Трга Николе Ђурковића до Игала. Ријечани су свакако позвани и њих педесетак би требали да буду наши гости, као и остале групе из држава бивше Југославије, али и из Грчке и Италије који ће први пут бити у Херцег Новом. Надамо се да ће сарадња бити ојачана, настављена и у наредном периоду, казао је Пеулић.

У карневалској поворци учествује, уз домаће, и 11 група из Италије, Мађарске Македоније, Малезије, а из Црне Горе НВО Машкаре и Фештађуни Будва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here