Сувенир – сјећање на мјесто и вријеме у коме смо били

У пројекту Стари занати чувари културне баштине, коју реализује НВО Маре Маре у току су радионице за израду сувенира.

Како објашњава координаторка пројекта Дубравка Раичевић, узрада сувенира започета је кроз коришћење техника шивења, веза и хеклања.

– Предмете смо израдиле у нашим радионицама претходних пет мјесеци. Наше сувенире радимо помало заборављеним техникама старих заната са циљем да сачувамо, али и афирмишемо то културно насљеђе Херцег Новог, Боке и Црне Горе – наводи она.

Сувенир, кажу зналци, мора да припада домену асоцијативног, дакле предмет који изазива сјећање на мјесто и вријеме у коме смо били. Сам материјал, изглед и физичке карактеристике добро урађеног сувенира требало би да буду на неки начин сублимат поднебља које презентује.

Ријеч је, углавном, о предметима који указују на област или град у који се путовало или одмарало. Могу то бити писани водичи и мапе, разгледнице, осликане мајице, шоље, тањири, уникатна керамика с типичним мотивима, модели старих бродова, копије старог новца, старих марака, лутке у народној ношњи, минијатурне реплике умјетничких дјела, грбови, капе, копије знаменитих градјевина, али и камење, као оно са Партенона (чије је узимање истина најстроже забрањено и кажњиво).

– Сувенири су, такође, и врећице пуњене лавандом, маркери за књиге, подметачи, јастуци и торбе са детаљима који асоцирају на море и Боку, односно све оно што израђују полазнице радионица и што ће јавност моћи да види на изложби на крају пројекта – најављује Раичевић.

Пројекат „Стари занати чувари културне баштине” имплементира се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – ReLOaD 2, који финансира Европска унија, а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). У Црној Гори овај програм реализује се у партнерству са 15 локалних самоуправа, подијељених у пет кластера међу којима је „Coastal Mates” који чине општине Херцег Нови, Котор, Тиват и Будва. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here