МЗ Баошић: Све је спремно за Фешту од мимозе, рибе и вина   

Фото: Архива РТХН / Фешта Баошић

Фешта од мимозе, рибе и вина, сутра почиње дефилеом тромбоњера, мажоретки, Градске и Мјесне музике на ривијери у Мјесној заједници Кумбор. Поворка креће у 9 часова од Марине Портонови и пролази кроз Ђеновић и Баошић.

Централна фешта ће традиционално бити одржана на платоу Мјесне заједнице Баошић, са почетком у 10 часова. Предвиђен је богат музички програм уз Ивану Негатив и Ђорђа Давида.

На платоу испред Дома културе Ђеновић, од 13 часова наступиће КУД Слога и група Галија. 

Све је спремно за Фешту од мимозе, рибе и вина, потврдио је за РТХН предсједник МЗ Баошић Ђуро Цвјетковић:

– Припремили смо се како доликује и како су нам преци, који су започели празник у Баошиће и оставили. Наше вриједне  домаћице из НВО Фешта пржиће рибу на 11 ватри. Припремљено је 1 200 кг рибе, 1 000 литара вина. Традиционално ће дијелити и гранчице мимозе. Ми смо потпуно спремни за фешту у Баошићу. Потрудићемо се да све буде у духу најмасовније пучке манифестације на ривијери, навео је Цвjетковић.

Баошићани су љубазни домаћини и спремно очекују долазак великог броја гостију, из земље и региона. Руководство Општине са гостима, члановима дипломатског кора, представницима градова побратима, традиционално ће присуствовати овој туристичко пропагандној манифестацији на ривијери.

 – Сутрадан, у недељу, 19. фебруара у Баошићу је још једна манифестација „Укуси и мириси фебруара“. На платоу испред Мјесне заједнице биће организован Базар домаћих производа и рукотворина, као и програм за дјецу. Вриједне домаћице ће пржити рибу, служити вино, приганице, суве смокве, домаћу ракију.  

Подсјећамо, иницијатива за фешту Берба мимозе потекла је давне 1969. године, коју су у Рибарској задрузи мјештани осмислили са пријатељима. Ова култна пучка свечаност је окупљала 15 000  до 20 000 посјетилаца у оквиру Празника мимозе. Некада су постојале плантаже мимоза. Све је мање мимоза на ривијери, иако се мјештани труде да у својим ђардинима држе стабла мимоза, која симболизују празник и феште у фебруару.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here