Радикализација протеста у случају приватизације по старим условима

Запослени у Институту „Др Симо Милошевић“ одржали су нови протест од којег, како су рекли, неће одустати до испуњења услова, а уз онај који се односи на уплату зарада, веомо је важно да ли се наставља приватизација. У случају да је тако, радикализоваће протесте како би јасно показали да је опстанак Института од виталног значаја, а приватизација према условима од прије четири године, недопустива. Саобраћај је на магистралном путу испред ове установе био у прекиду тридесетак минута.

Са једне стране славље због почетак свечаности и пристизање гостију, са друге борба за остварење права на зараду и опстанак једне од најважнијих здравствених установа у Црној Гори. Трећи дан током паузе од 10:15 до 10;45, како не би угрожавали пацијенте, запослени у Институту излазе на улицу и протестом указују да је вријеме да се проблеми рјешавају.

Врхунски стручњаци – физиотерапеути у Институту не заслужују понижење и ниподаштавање којем су изложени, казала је предсједница Коморе физиотерапеута Црне Горе и запослена у Институту Наташа Матковић.

предсједница Коморе физиотерапеута Црне Горе и запослена у Институту Наташа Матковић

– Државе у свијету поштују овакве стручњаке, који су за сваку похвалу и из којих могу извући потенцијал који пуни буџете општина, држава. Физиотерапеути су једниствени управо зато што знају колико су као струка препознати у развијеном свијету, гдје се знање цијени и свјесни су да их тржишта препознају. Имамо најбоље физиотерапеуте у свијету, а то нам потврђује пацијенти који се увијек враћају и траже наше услуге, истакла је Матковић и закључила да Црна Гора можда нема најбољи фудбал, али има најбоље физиотерапеуте.

Угоститељски радници Института Игало од јуче се радикализовали протест и истакли да неће радити на свечаностима у оквиру прославе Празника мимозе, због  неиздрживе ситуације у Институту и игнорантског става државе према њима. Како је у  име угоститељских радника казао Далибор Бошковић, маскенбали ће бити одржани, али без угоститеља запослених у Институту

име угоститељских радника Далибор Бошковић

Забринутост радника изазива и све гласнија и извјеснија прича о приватизацији према којој се сва имовина и ресурси продају за 10 милиона еура, што је недопустиво, истиче предсједница Синдиката др Марија Обрадовић.

– Сазнали смо да се менаџмент снашао и да су нашли раднике за свечаности поводом Празника мимозе, ми нећемо радити. Морамо се изборити за своја права, издржати и доћи до циља. Први и минимлани услов је да наредне седмице  уплате аванс од 1,2 милиона еура. Други је да почне да се води рачуна о бањи, да се потпише колективни уговор. Није нама у интересу да протестујемо, али ово је минимум услова да опстанемо, истакао је Бошковић.

предсједница Синдиката Института др Марија Обрадовић

– Ово нарочито јер је у међувремену урађена процјена вриједности Института и минимална вриједност је 120 милиона, а према неким претпоставкама и 180 милиона. Настављамо протесте, постојаће и радикализација а посебно ако добијемо одговор да се наставља приватизација под условима по којима је започета прије четири године.

Додаје да Институт приказују као фирму која је у губицима, што није истина јер су једина јавна установа која је чак и у прошлој години зарадила 10 милиона еура. Сматра да ништа неће бити постигнуто повећањем цијена од 17% за услуге према Фонду јер је процијењена инфлација Монстата за ову годину 16,8 одсто.

– Практично ћемо од Фонда имати мању зараду него прошле године. Средства Фонда чине 30% буџета Института и биће као и до сада, али не могу од нас да захтјевају да је дан за пацијента 35 еура а то обухвата ноћење, три оброка и до пет терапија, прегледе на доласку и одласку, ангажовање минимум три терапеута. То значи да ја као љекар, специјалиста физикалне медицине, када прегледам самоплатежног пацијента та услуга се наплаћује 33 еура, а када је ријеч о пацијенту који је на рехабилитацији преко Фонда, потпуно исти преглед је 50 центи. Исто је и када су у питању и медицинске сестре и физиотерапеути, признаћете да то није ни фер ни поштено, а у тој трци Институт сигурно губи, истакла је др Обрадовић.

Подсјетили су да ниједан захтјев радника од 24. јануара још није испуњен, нису добили планове од државе, а за финализацију колективног уговора чекају повратну информацију Борда директора.

Протесту су се придружили поједини пацијенти и суграђани, а наредно окупљање најављују у понедељак од 10:15 до 10:45 пред Институтом.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here