Шћекић: Новим стратешким документима посебан фокус на превенцији малигних обољења код дјеце

Кроз нову Стратегију за хроничне незаразне болести, коју припрема стручни тим Министарства здравља, посебан сегмент опредијељен је за  превенцију и лијечење малигних неоплазми, с нагласком на обољеле у дјечјем узрасту.

Министар здравља Драгослав Шћекић казао је да се и на Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести, вриједи подсјетити да је циљ здравствених власти рана и тачна дијагноза малигних болести код дјеце, са благовременим и ефективним лијечењем, као и успјешан приступ у контроли ових обољења.

– Када је третман дјеце обољеле од малигних болести у питању, на листи љекова доступна је и терапија за малишане са најтежим обољењима, а у континуитету радимо и на обезбјеђивању савремених дијагностичких и терапијских процедура, у циљу правовременог откривања и лијечења ових болести. Данас је прилика да сви као друштво у цјелини схватимо и допринесемо подизању свијести о значају и важности правовременог препознавања ове болести и превентиви као најефикаснијој борби против карцинома.

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести обиљежава се сваке године 15. фебруара. Малигне болести које се јављају у дјетињству представљају национални и глобални јавно-здравствени приоритет, па се обиљежавањем овог дана жели исказати потреба за улагањем заједничких напора цјелокупне јавности у побољшању третмана и његе, квалитета живота, емоционалних и социјалних потреба дјеце као и потребе подршке породицама које имају дјецу обољелу од малигних болести, истакао је министар Шћекић.

– Влади Црне Горе и Министарству здравља, у својим политикама здравље, с посебним акцентом на најмлађу популацију, у врху је агенде и приоритета дјеловања. Вјерујем да подршку на том путу имамо од свих институција система, цивилног, невладиног сектора и цјелокупне јавности, казао је министар Шћекић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here