Радници Института са протеста затражили заостале плате и потписивање Колективног уговора

Запослени у Институту „Др Симо Милошевић“,  са првог у низу протеста којe планирају свакодневно да организују,  затражили су хитно потписивање Колективног уговора, исплату заосталих плата али и одговоре које су затражили још 24. јануара када је одржан протест на кружном току у Мељинама.

Према ријечима предсједнице Синдиката, др Марије Обрадовић, радници траже да их надлежни упознају са краткорочним и дугорочним плановима државе за спасавање Института али и преиспитивање, како је рекла, сумњиве приватизације која подразумјева да се 250 хиљада квадрата прода за 10 милиона еура под условима који су важили прије четири године када је тендер расписан. Раднике су јутрос у получасовном протесту подржали и пацијенти који се налазе на рехабилитацији у Институту.

– Од свих ових захтјева до данас није испуњен ни један. Дугују нам децембарску и јануарску плату, о Колективном уговору од 24. јануара нисмо добили нити усмено образложење да ли ће преговори бити настављени и када ће уговор бити потписан, казала је Обрадовић.

Због свега тога су, како је рекла љути и огорчени.

-Умјесто да планирамо сезону ми се и даље бавимо егзистенцијалним питањима. Ово је једини град у Европи у којем су здравствени радници ниподаштавани, препуштени сами себи и којима се индиректно каже, идите одавде јер овдје не можете наћи запослење. Ако је то план државе, било би поштено да нам то отворено кажу а не да се људи мрцваре. Годинама и деценијама ми имамо исте проблеме који се не рјешавају и чека се да се ова кућа сама од себе угаси и да људи оду, казала је Обрадовић.

предсједница Синдиката запослених у Институту Игало, др Марија Обрадовић

Поручила је да ће протестима и даље настојати да покажу да су ту и да им је стало до Института и града.

-Изгледа да смо у тим настојањима препуштени сами себи, казала је др Обрадовић.

Она је казала да је АЗК потврдила оно што су знали сви у Институту када је од Фонда за здравствено осигурање затражен аванс у износу од 1, 2 милиона еура.

– Ми смо тражили уплату да превазиђемо период који је за нас увијек тежак, а то је крај и почетак године. У наредна три мјесеца свих милион и 200 би било одрађено кроз рехабилитацију пацијената. Институт авансно добија уплате од Норвешке и то два мјесеца прије него што дођу прве групе. Нико од нас не мисли да је то помоћ већ само ванс који ћемо одрадити, казала је Обрадовић.

Поновила је да траже да се под хитно потпише Колективни уговор и да радници почну да добијају зараде какве заслужују  и какве их следују по закону.

Подршку су запослени добили и од пацијената Института.

Велимир Зечевић из Подгорице казао је да је услугом у Институту презадовољан.

– Вјерујем у Владу и да ће наћи начин да се превазиђе ова криза и да ћемо сви бити на крају задовољни. Молимо премијера Абазовића да учини све колико је могуће у овој ситуацији. Вјерујем у њихову снагу да ће наћи рјешење за добродит запослених, али и нас пацијената.

Перо Јањушевић из Никшића истакао је да добија сву неопходну услугу која му помаже у опоравку.
-Свако поштовање радницима од особља до љекара, казао је Јањушевић.

Радници ће до испуњења захтјева свакодневно организовати протесте од 10:15 до 10:45 испред Друге фазе Института Игало.

1 COMMENT

  1. Зна ли Министар Шћекић да је Институт др . Симо Милошевић ,, мало “ скупљи од Васових вода , па складно томе нека узме ствар у своје руке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here