Од сутра свакодневни получасовни протести радника Института, АЗК дала позитивно мишљење

Запослени у „Институту “ Др Симо Милошевић“ од сутра ће организовати получасовне мирне протесте, сваког радног дана од 10:15 до 10: 45. Окупљаће се испред друге фазе Института све док не добију уплату којом ће бити измирене заостале плате. Данас је на сајту Агенције за заштиту конкуренције објављено мишљење да плаћање обавеза Фонда за здравствено осигурање према Институту, по основу закљученог уговора, не представља државну помоћ те да динамика плаћања не спада у надлежност Агенције.

Разлог за поновна окупљања је чињеница да се ниједан проблем није ријешио од протеста који су имали прије двадесетак дана на кружном току у Мељинама. Радници нису примили децембарску и јануарску плату премда је од 6. фебруара Институт отворен и почели су да стижу први пацијенти посредством Фонда за здравствено осигурање.

Како нам је потврдила предсједница Синдиката др Марија Обрадовић, радници ће се окупљати сваког радног дана у вријеме паузе како не би трпили пацијенти. Др Обрадовић каже и да ће мирно протестовати све док не добију уплату од 1, 2 милиона еура која је затражена од Фонда као аванс како би примили плате и премостили тренутне финансијске проблеме.

У међувремену Агенција за заштиту конкуренције објавила је на сајту мишљење на упит Министарства здравља да ли авансна уплата од 1, 2 милиона еура коју је затражио Институт, представља државну помоћ.

Са протеста радника Института 24. јануара 2023.

-Оцјена динамике извршавања уговорних обавеза између Фонда за здравствено осигурање и Института „Др Симо Милошевић“ не спада у надлежности Агенције за заштиту конкуренције. Плаћање обавеза Фонда за здравствено осигурање Црне Горе по основу Уговора о пружању здравствених услуга закљученог са Институтом Игало  не односи се на питања државне помоћи, наведено је између осталог у мишљењу Агенције за заштиту конкуренције.

То не представља државну помоћ, под условима да се испуне четири сљедећа критеријума.

Предузетнику који прима накнаду, морају бити повјерене обавезе пружања јавних услуга, и те обавезе морају бити јасно одређене. Друго, да параметри на основу којих се израчунава накнада, морају бити утврђени унапријед. Треће, да накнада не смије да премаши износ неопходан за покривање свих или дијела трошкова који су настали приликом извршења обавезе јавне услуге. Четврто, ако у конкретном случају предузетник којем је повјерено извршење обавезе пружања јавне услуге, није изабран на основу поступка отвореног тендера, који би омогућио избор понуђача који би такве услуге могао да пружи по најповољнијим условима за друштво, висина потребне накнаде одређује се на основу анализе трошкова које би имао типичан предузетник.

Како образлажу у мишљењу, износ уплате неопходно је обрачунати у складу са Уговором и цјеновником Фонда, који важе на дан уплате.  Агенција није утврђивала да ли је износ од 1, 2 милиона еура обрачунат у складу са тим актима.  Фонд и Институт могу закључити анекс уговора којим би се измијениле одредбе које се односе на цијене услуге, наведено је између осталог у мишљењу.

Подсјећамо Одбор директора и менаџмент Института предложили су нови цјеновник услуга према Фонду здравства које су у односу на постојеће веће за 50 %.

Како је недавно саопштио директор Фонда за здравствено осигурање, др Вук Кадић, током ове недеље на радној групи би требало да се разматра предлог Института за кориговање цијена које нису мијењане од 2009. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here