Подршка младим херојима у борби против канцера

Свјетски дан борбе против канцера код дјеце обиљежава се данас – 15. фебруар. Према процјенама Међународне конфедерације организације родитеља дјеце обољеле од канцера, близу триста хиљада дјеце у свијету годишње оболи од карцинома, од којих се око 100.000 не успије изборити, док свега 20 одсто има приступ модерном лијечењу, саопштавају из ЦДПР.

Према доступним подацима, у Црној Гори од малигних болести годишње оболијева до тридесеторо дјеце, дупло више дјечака него дјевојчица. Најчешће дијагнозе малигних болести код дјеце и младих до 18 година у Црној Гори су леукемија, малигни тумори мозга, костију и лимфоми, а годишње региструју до десет смртних случајева, саопштавају из ЦДПР.

– Карцином је други најчешћи узрок смртности дјеце у доби од једне до 14 година. Дјеца која живе у неразвијеним земљама чине око 80 одсто укупног броја дјеце на свијету. Циљ и сврха обиљежавања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести је да се подстакне подизање друштвене свијести о проблематици рака код дјеце и како препознати болест на вријеме, како се борити и како и на који начин свако од нас може учествовати у стварању широке мреже солидарности у циљу помоћи и подршке обољелим малишанима и њиховим породицама.

Најчешће малигно обољење код дјеце је акутна леукемија, гдје је проценат излијечења највећи, преко 70 одсто, а терапија траје 105 недјеља.

– На срећу, проценат излијечења је већи него код одраслих и њих преко двије трећине се излијечи, док је преживљавање на више од пет година подигнуто на 90 одсто захваљујући комбинацији хемиотерапије, хирургије и постоперативног праћења дјеце, саопштено је из ЦДПР.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here