Припреме за љетну сезону и дигитална промоција дестинације

Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе организовало је 26. сједницу одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе, на којем се главна тема односила на припрему љетње туристичке сезоне и дигиталној промоцији дестинације. Како је истакнуто преузимање трајектне линије Каменари-Лепетани за ово предузеће значи много у смислу приходовне стране, али и у правцу изласка у сусрет грађанима. најављено је и да ће након завршетка туристичке сезоне, наставити изградњу шеталишта у Херцег Новом.

-Имајући у виду посебан значај који љетња туристичка сезона има за економију Црне Горе, сматрам да је њена квалитетна и правовремена припрема промоција један од наших најважнијих задатака. Да бисмо то постигли, потребна је добра међуинституционална сарадња коју, вјерујем остварујемо, како кроз рад овог одбора тако и кроз рад Координационог тијела за припрему и праћење одвијања туристичких сезона на нивоу државе“ казао је министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић.

Он је поручио да је у току израда Плана за припрему сезоне чији је циљ стварање предуслова за унапрјеђење амбијента за пословање туристичко-угоститељске привреде. Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић, који је нагласио да правовремена и квалитетна припрема сезоне представља један од најважнијих задатака.

Предсједник Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Ранко Јововић, искористио је прилику да се осврне на текућу зимску сезону и изразио наду да ће она потрајати до марта.

-Оно што бих истакао је акцију Министарства за еконoмски развој и туризам, Привредне коморе и Националне туристичке организације, када је организација „Ски бусева“ за сва наша скијалишта. Чули смо планове и резултате који су тичу зимске сезоне. Сазнали смо и о пројектима које спроводи Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе. Од привреде смо чули сугестије, а уједно су нам и указали да требамо што хитније и ажурније да радимо у наредном периоду.

Предсједник Управног одбора Јавног предузећа Блажо Рађеновић, поручио је да је њихов императив, да у предстојећој љетној сезони подигну приходе, које би пратиле инвестиције у пуном капацитету.

-Имамо амбициозан план за текућу 2023. годину. Готово да нема мјесне заједнице гдје немамо неке интервенције. Инфраструктуру, која је најбитнија за туристичку сезону, неопходно је да дигнемо на највећи могући ниво, како би одговорила потребама и трендовима који су на тржишту. Најактуелнија тема, преузимање трајектне линије Каменари-Лепетани за наше предузеће значи много. У смислу приходовне стране, али и у правцу изласка у сусрет грађанима“, изјавио је Рађеновић.

Детаљан извјештај о активностима ЈП за управљање морским добром Црне Горе, представио је савјетник директора тог предузећа, Вукашин Мијатовић.

-Покушали смо да промијенимо имиџ предузећа кроз конкретне активности које препознају грађани и туристи. Тренутно радимо на 25 значајних пројеката. Приступили смо развоју капиталних пројеката у шест општина, а то су: изградња шеталишта у насељу Пржно и на плажи Јаз, уређење трга испод Старог града у Улцињу. Издвојили смо средства за развој путне мреже на Ади Бојани, а такође се бавимо спречавањем ерозије на Великој плажи. Након завршетка туристичке сезоне, наставићемо изградњу шеталишта „Пет Даница“ у Херцег Новом, као и друга фаза радова на шеталишту у Сутомору.

Секретарка одбора Сања Марковић, подсјетила је да су као тијело заступљени у свим аспектима туристичке привреде Црне Горе, као и да су информисани о раду координационог тијела, те да планирају да до краја јула организују пет сједница. Осврнула се на неке од највећих изазова са којима се годинама суочавају при креирању љетње туристичке сезоне.

-Сузбијање сиве економије и радна снага морају да буду приоритет. Студенте запошљавамо као свршене средњошколце, немамо нови закон о студентским задругама, попут Хрватске. То је велика ,,армија“ људи која иде на Work and travel. Радимо на поједностављењу сезонског запошљавања, у сарадњи са Привредном комором и Гиз-ом“, поручила је Марковић.

Усмјерење одбора је да своје сједнице одржава широм Црне Горе како би у конструктивном разговору са надлежним институцијама, локалним самоуправама и туристичким привредницима дошли до најбољих рjешења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here