ПКЦГ: Непходна квалитетна припрема љетње сезоне и дигитална промоција дестинације

Foto: Privredna komora CG

За успјешан ток љетње сезоне неопходна је њена квалитетна припрема, посебно обалног подручја и дигитална промоција дестинације, оцијењено је на сједници Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе.

Циљ сједнице која је одржана у Јавном предузећу за управљање морским добром је био да се у конструктивном дијалогу туристичких привредника са представницима надлежних јавних инстутуција дође до најбољих рјешења и утиче на успјешан ток и припрему љетње туристичке сезоне.

Како је саопштено из ПКЦГ, предсједник Одбора Ранко Јововић казао је да је, по последњим подацима Монстата, у колективном смјештају у 2022. години боравило 1.165.975 гостију, што је за 60% више у односу на 2021. годину или остварење од 90% у односу на 2019.г. Остварено је 4.315.694 ноћења, што је за 46% више у односу на 2021. годину или више од 92% у односу на 2019.

Министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић казао је да је, имајући у виду посебан значај који љетња туристичка сезона има за економију Црне Горе, њена квалитетна и правовремена припрема и промоција мора бити један од наших најважнијих задатака.

-Да бисмо то постигли, потребна је добра међуинституционална сарадња коју, вјерујем остварујемо, како кроз рад овог одбора тако и кроз рад Координационог тијела за припрему и праћење одвијања туристичких сезона на нивоу државе, истакао је он.

Када је у питању љетња сезона, министар је казао да је у току израда Плана за њену припрему, који се већ дужи низ година ради у сарадњи са државним органима, институцијама и локалним самоуправама. Циљ је стварање предуслова за унапрјеђење амбијента пословања туристичко-угоститељске привреде, али и свих осталих предуслова које ће за резултат имати достизање прихода од туризма на задовољавајућем нивоу, овакав план ће бити предмет рада Координационог тијела.

Ђуровић је такође истакао да је наша туристичка привреда, у сарадњи са Националном туристичком организацијом, у претходном периоду учествовала на значајним међународним сајмовима и берзама, Риги и Тел Авиву, док ће сљедеће седмице боравити у Љубљани, а крајем мјесеца и на сајмовима туризма у Београду и Минхену.

-Оно што нам је важно у наредном периоду је да отворимо нова тржишта која би надомјестила губитак промета са тржишта Украјине и Русије и сматрам да би у том циљу требало додатно интензивирати активности на промоцији државе кроз дигитални маркетинг, казао је министар.

Министар истиче да је од изузетне важности да се ради на актуеним проблемима као што су смеће и бука, који већ годинама кваре утисак туриста о нашој држави, те да ту морамо бити синхронизовани са локалним самоуправама,  јер доста зависи и од њих.

Секретарка Одбора туризима и угоститељства, Сања Марковић представила је реализоване и планиране активности овог одбора, посебно истакавши пројекат на којем се тренутно ради у сарадњи са ГИЗ-ом, а односи се на радну снагу у туризму и поједностављење сезонског запошљавања.

-Урађена је свеобухватна студија гдје смо таргетирали све проблеме и начине на који их треба ријешити, како би на што једноставнији модел дошли до сезонских радника,  истакла је она. 

Предсједник Управног одбора ЈП за управљање морским добром, Блажо Рађеновић казао је да је у фокусу рада овог тијела љетња туристичка сезона, која је од изузетне важности за укупно сливање прихода у буџет Црне Горе.

– Када је инфраструктура у питању, више од 60%  буџета оприједљено је за инвестиције. Сви ми који смо у систему институција треба да дамо свој максимум како би имали квалитетну понуду и задовољили потребе свих тржишта, истакао је Рађеновић, додајући да морамо бити конкурентни и пратити трендове.

Вукашин Мијатовић из ЈП за управљање морским добром представио је активности овог предузећа које су усмјерене на припрему обалног подручја за љетњу сезону.

Он је истакао да се активно ради на уређењу тренутног стања, хитним санацијама, реконструкцијама и  адаптацијама, као и реализовању капиталних пројеката, те развојним компонентама у дугорочним плановима који су стратешки важни за наша обалска шеталишта. Укупно планирана средства за реализацију инвестиција за 2023. годину износе око 6.100.000 еура.

– Најбитнија ствар коју смо гледали да унаприједимо јесте интензивна комуникација са мјесним заједницама, грађанима и закупцима, како бисмо у тренутку планирања буџета имали пресјек стања за идућу годину, казао је Мијатовић, додајући да ће за успјешно спровођење свих капиталних пројеката у што скоријем року бити неопходно између 20 и 30 милиона еура.

Главна инспекторка Управе за инспекцијске послове Светлана Шљиванчанин је казала да активно сарађују са свим службеницима ЈП за управљање морским добром у циљу сузбијања сиве економије.

-Током прошле године извршено 8 889 инспекцијских надзора, што је резултирало писањем 1 477 прекршајна налога и по том основу налаћено је 663 500 еура, а запечаћено 27 угоститељских објеката, казала је она.

Посебно је истакла проблем недостатка спасилаца на плажама, те апеловала на закупце да анимирају радно особље, како би се пријавили на обуку код Црвеног крста и испоштовали ову обавезну законску одредбу.

Директорица Националне туристичке организације Ана Трипковић Марковић, изразила је посебну захвалност Привредној комори што је скренула пажњу на дигиталну промоцију наше туристичке дестинације, која у претходном периоду није била довољно потенцирана у јавности.

– Према подацима који су нам доступни, видјели смо да државе издвајају чак 40% укупног буџета за дигиталну промоцију. То су милионски износи, које ми немамо, али се са својом креативношћу и константном едукацијом из области дигиталног маркетинга трудимо да недостатак средстава компензујемо – истакла је она.

Директорица НТО  је казала да ће се ускоро добити сагласност Министарства финасија за план поступка јавне набавке за дигитални маркетинг, како би се овај процес до краја спровео успјешно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here