Одличан одзив на Малу фешту од наранче

Мала фешта од наранче

У Његошевој улици у центру града приређена је комплетна поставка Изложбе рукотворина и домаћих производа, на коју се одазвало 45 излагача из цијеле Црне Горе.

Како су казали из НВУ Руке, организатори Мале феште од наранче, презадовољни су одзивом на ову манифестацију, која би требало да буде присутнија у календару тематских стађунских фешти и градских дешавања. Воља је присутна да оваква окупљања буду и чешћа, али то није довољно без подршке надлежних институција.   

– Прошле седмице одржан је само један дио феште који је одгођен због лоших временских прилика, па смо данас поново на окупу. Ово је осма фешта по реду, други пут. Лијепо је вријеме, сви смо расположени. Сваки пут је рокордни број учесника, сада имамо 45 излагача из цијеле Црне Горе. Дошли су излагачи из Херцег Новог и околине, Тивта, Никшића, Подгорице, Бара и других градова. Бићемо присутни у продуженом издању до 16 часа, казала је Маја Ерењи Хер-Браун (Maja Erenji Hare-Brown) из НВУ Руке.

Сљедећа фешта је прољећна – Примавера, од које такође очекују још бољи одзив у чију концепцију су уклопљени и неки вањски догађаји.  

Милина Kовачевић, из НВУ Руке истакла је тематски начин представљања концепта пластик фри (Plastic Free) кроз примјер најмлађег излагача на изложби.

– Наш наjмлађи излагач се први пут појавио прошле суботе и уочили смо да је велики ентузијаста у приступу самог концепта.  Подржали смо његово учешће на овој фешти. Домислио се по уходаним методама да своју лимунаду продаје у пластичној чаши за 1,5 еуро, и ако му неко врати чашу враћа 50 центи да би је вратио у рециклажу. Лијепо је да се што више млади укључују који хоће да своју средину учине што љепшом. Имамо и екипу из Црвеног крста и пројекат Маре маре који подржава овај концепт. Овог пута је тематска фешта наранча, која је присутна на овој манифестацији. Сваки излагач напредује и та интеракција са купцима и публиком доноси резултат. Ако смо редовно присутни и оно што правимо биће све боље и боље, оцијенила је Kовачевић.

Излагачи у Његошевој улици

Снежана Вилов  из Мојдежа, између осталих, у понуди на штанду има разноврсне домаће производе, џемове, ликере, вино, ракију, љековито биље из баште, маслиново уље и друге понуде.

Снежана Вилов

– Ријеч је органској производњи. Све је мање домаћих производа. Ми смо наслиједили од свекра, да се бавимо домаћом производњом и надам се да ћемо оправдати овај позив. Очекујемо да буде што више оваквих манифестација, гдје можемо да покажемо наш труд, рад и вољу, прича она.  

Посебан програм организован је ове суботе за дјецу и са дјецом. Присуствовали су ученици трећег, четвртог и петог разреда ОШ “Милан Вуковић”. Они су с пуно пажње поставили изложбу ликовних радова својих другара инспирисаних наранџом, а затим  саслушали причу о двије “загрљене новске поморанче” које расту наспрам бифеа Београд и пјесму коју је овом слатком плоду посветила Босиљка Пушић.

Малишани су данас уклонили платнене траке са стабала које су поставили прије неколико година, вјерујући да ће их тако сачувати од биљне ваши која је десетковала стабла поморанџи у граду. Ова два стабла су се обновила, а како кажу организатори, због љековитих облога или чисте дјечије љубави. У малом перформансу учествовале су ликовна умјетница Ана Булатовић /Лили/ која је својевремено са дјецом одржала двије радионице у заштиту наранчи и ауторка приче о дивљим наранчама Витка Вујновић.

Овај програм је реализован у доброј сарадњи са херцегновским основним школама, уз школу “Милан Вуковић” радови су стигли и из Основне школе “Дашо Павичић”, каже Милина Ковачевић у име НВУ Руке.

Подсјећамо, да је током донаторске слатке трпезе, на којој се прошле суботе нашло 27 торти, сакупљено 824 еура које је НВУ „Руке“ уплатила на рачун НВО „Нова шанса у Новом“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here