ЦИНМЕД издао сагласност за увоз љекова за лијечење цистичне фиброзе

Институт за љекове и медицинска средства Црне Горе (ЦИНМЕД) издао је јуче сагласност за увоз љекова намијењених за лијечење пацијената обољелих од цистичне фиброзе, чиме је направљен још један корак како би црногорски осигураници обољели од ове болести добили потребну терапију.

Како саопштавају из Министарства здравља, поступајући по захтјеву за издавање сагласности за увоз љекова који немају дозволу за стављење у промет, а у складу са Законом о љековима, Институт је издао сагласност за љекове Кафтрио и Калyдецо (Трикафта), који се користе у терапији цистичне фиброзе.

-Претходно је Комисија Министарства здравља која се бави ријетким болестима омогућила увођење лијека Трикафта нашим пацијентима обољелим од цистичне фиброзе, будући да се ради се о лијеку који није регистрован у Црној Гори. Терапија је одобрена за укупно 19 пацијената који су прошли све неопходне контролне прегледе прије увођења лијека у терапију. Лијек је одобрен за примјену за све пацијенте узраста до 18 година, њих 16 и за три одрасла пацијента, саопштено је из Министарства здравља..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here