Бан тражи да Морско добро преузме пословање и одговорност

Наводе да је закључак Владе из 2019. године незаконит, извршни директор Поморског саобраћаја Дејан Бан сматра „спином“, а читав поступак назива  „авантуризмом несазреле екипе“. Како је казао за Јутарњи програм РТЦГ, рок од 45 дана који им је дат не сматра уступком већ апелује на надлежне да што прије предају пословање Морском добру јер Поморски саобраћај има даље планове.  

Бан каже да их нико из Владе и Морског добра, од почетка ове иницијативе, није контактирао те да на то гледају као непримјерен начин комуникације са привредом.

– Наша процјена је да се ради о дјеловању инспирисано доста ниским мотивима јер је тешко објаснити да се нека наводна незаконитост која се огледа у томе да приватно предузеће послује без концесије исправља тако што ће се сада државном, опет на незаконити начин, додијелити то пословање. Законски то представља исти раван, а једина разлика је што ће сада та државна компанија бити приватно контролисана.

Како је казао, закључак Владе из 2019. године и уговор који је из тога проистекао је била жеља да се превазиђе правни вакум.

– Овај раскид и додјела права на други начин је искључиво мотивисана наношењем штете, нажалост. Ми ћемо се, када добијемо правно ваљани акт, према томе одредити. Закључак Владе не обавезује, ми имамо документ на основу којег тренутно послујемо и очекујемо да ће у правно ваљаној процедури документ бити процесуиран и да ћемо доћи до правног окончања.

Рок од 45 дана не гледају као уступак Владе јер већ имају одређене планове и алтернативе па траже да се већ у понедељак све правно формулише и да Морско добро преузме одговорност.

Фото: РТЦГ

– Мислим да је то добро и да се Морско добро полако уходава јер изазови сезоне брзо долазе. Схватио сам да на рок од 45 дана гледају као уступак нама, али поручујем им да нам то не представља уступак, није нас обрадовало, имамо планова и ми бисмо што прије да то уступимо новом оператору, казао је Бан и додао да ће се сходно пословним интересима одредити да ли ће учествовати на тендеру.

Истиче да је ријеч о веома збуњујућој ситуација јер Морско добро улази у посао без неког јасног плана.

– Немамо економски елаборат, немамо прецизирано колико ће све да кошта јавни фонд а то би требало да буде прелазни период од шест мјесеци па да то опет преузме неко други. Мени све ово личи на авантуризам несазреле екипе, али они су власт, тренутно се питају, нећемо се мијешати, али апилујемо да буде што прије.

Наводе да је закључак Владе из 2019. године незаконит, Бан оцјењује као неистините.

– То је спин који је мангупски премијер започео између двије тачке дневног реда са успутном оцјеном да је то мало јер је он као радио економски елаборат и школу учио за то па зна је ли 300 000 мало или пуно. То су неозбиљне ствари. Нема концесије којој се претходно не ради економски елаборат о исплативости, казао је Бан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here