Проблеми трају, фудбалски турнир Мимозе опстаје

Foto: cg-fudbal.com

Почетак Празника мимозе већ више деценија љубитеље фудбала у Игалу и Херцег Новом асоцира на већ сада давну 1973. годину, када је познати херцегновски угоститељ Ратко Атељевић са сарадницима као предсједник ФК Игало покренуо фудбалски турнир, који је добио назив Куп мимозе.

Фебруар је познат као период припрема фудбалских екипа за наставак прољетног дијела сезоне и долазак великог броја екипа из бивше Југославије, били су идеја и повод фудбалском и туристичком раднику Атељевићу да се у оквиру Празника мимозе игра и фудбал.

У аналима ФК Игало а и Празника мимозе остала је фотографија Душка Бајевића, тада најбољег фудбалера земље, који се фотографисао на тек изграђеном стадиону на Солилима када је у првој утакмици између Игала и Сутјеске популарни “принц са Неретве” извео почасни ударац. Од тог датума, 5. фебраура 1973. године, кренула је историја  јединог фудбалског турнира цвијету у част.

Бројне политичке и друштвене турбуленције сачувале су ово такмичење које је почело прије пола вијека. Истина, свих пет деценија из разних разлога било је година када турнир није игран, али поштовали су га играчи, управе и тренери из свих крајева бивше Југославије. Остало је записано да је ФК Сутјеска трофеј мимозе освојила девет пута, фудбалери Игала су били прваци седам пута, а пехар је ишао и у витрине Партизана, Црвене звезде, Леотара, Радничког, Арсенала, Бокеља…

У години јубилеја неће бити класичног турнира са четири (или осам екипа што је био рекорд 1992. године, када је обављен први ТВ пренос такмичења) екипе, а да би се сачувала традиција у јубиларној 2023., управа ФК Игало одлучила је да се одигра један сусрет због проблема са теренима. Познат је и противник а то је прволигаш, Арсенал из Тивта који ће херцегновском друголигашу за пехар Мимозе бити ривал 19. фебруара.

Важно је да ће традиција бити сачувана, а за очекивати је да ће у неким будућим временима са бољом клупском инфраструктуром, турнири у наредним годинама бити настављени у нормалним околностима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here