Новски спасиоци спремни да се придруже црногорском тиму у Турској

Ватрогасни дом, Мељине

Ватрогасци спасиоци из цијеле Црне Горе отпутовали су у Турску, како би пружили помоћ народу ове земље на подручју, које је задесио катастрофални земљотрес. Херцегновски ватрогасци спасиоци су на располагању Управи заштите и спасавања МУП-а Црне Горе. Како преносе медији, црногорски спасиоци извукли су из рушевина једну живу женску особу у граду Хатај. 

Служба заштите и спасавања Општине Херцег Нови има девет припадника који су прошли обуку спасавања из рушевина. Сви обучени припадници су одмах, 6. фебруара, били на располагању директорату, који има увид који су то спасиоци, да би се уколико буде потребно, допунила екипа, која је отишла за Турску, или да се замијени, казао је за РТХН командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић:

– Наши припадници су спремни да иду на подручје које је задесио катастрофалан земљотрес, тако да су на чекању уколико да се укаже потреба, да их позову да оду у Турску, оцијенио је Ћировић.

Помоћ за пострадале се прикупља преко радних и хуманитарних организација, Црвеног крста, Општине и других институција:

– Припадници Службе заштите и спасавања су, у дијелу који се односи на спасавање из рушевина, понудили професионалну помоћ, која иде преко државе. И јутрос сам контактирао колегу који је тамо. Ситуација на потресом захваћеним подручјима, никако није добра, а временске прилике им не иду на руку, веома је хладно. Урушене су велике зграде. Управо ми је речено да су на том подручју пронашли на десетине жртава земљотреса, пренио је Ћировић.

 На угроженом подручју у Турској не губе наду да ће, упркос тешкој ситуацији, пронаћи преживјеле.

– Претрага и даље траје, у нади да ће пронаћи преживјеле. Вријеме је највећи непријатељ свих нас, односно, колега који су тамо на терену. У наредном периоду значемо више. Припадници службе, обучени спасиоци из Херцег Новог су на располагању, истакао је Ћировић.

Припадници, који су обучени за овај вид спасавања веома су важни за сваку Службу.

– Веома је битно за наш град, унапређивати вјештине припадницима, који су прошли обуку, као и усавршавање још више наших службеника да похађају, бар основни дио обука за спасавање из рушевина. Као што је познато територија на којој смо и ми, јужна регија, спада у девету зону по Меркалијевој скали, опасности од земљотреса, што је веома опасна зона, навео је Ћировић.

У ситуацијама, ако дође до земљотреса, као што је био 1979. године, неопходно је да се још на већем нивоу оспособе спасиоци, институције…

-Како би ублажили евентуалне посљедице од земљотреса, у Служби су предузели мјере у циљу заштите од земљотреса. На нивоу државе и службе постоје проблеми у набавкама адекватне опреме за такве акцидентне ситуације, указао је Ћировић.

Он је подсјетио да је прошле године одржана баланс вјежба спасавања из рушевина, у којој су наши ватрогасци показали одличан ниво обуке, али да немају адкеватну опрему, као колеге из других држава, о чему би надлежни требало да поведу више рачуна у наредном периоду.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here