Отворен Сајам асистивне технологије у ОШ „Илија Кишић“

У ОШ ,,Илија Кишић“ отворен је Сајам асистивне технологије како би промовисали материјале и средстава која дефектолози користе за унапређење функционалних способности ученика са посебним образовним потребама. Тим поводом јуче их је посјетио тим за инклузију ОШ „Југославија“ из Бара што је била и прилика за размјену искуства у вези са радом у интегрисаним одјељењима.

Дефектолози у сарадњи са асистентима раде на изради асистивног материјала који користе, како у интегрисаним одјељењима тако и у инклузивном процесу, истакла је директорица школе Снежана Мирковић.

– Приликом израде асистивног материјала, нагласак је стављен на сметње које су присутне код ученика (интелектуалне сметње, моторичке сметње и сметње из спектра аутизма) и циљеве који су предвиђени одговарајућим планом и програмом. Јуче су нас посјетиле колеге из ОШ ,,Југославија“ из Бара, а то је била прилика да наш и њихов тим за инклузију размјене искуства у вези са радом интегрисаним одјељењима, као и спровођењу инклузивног програма уопште. Разговарали смо о примјени асистивне технологије у настави, колико је важан одабир праве асистивне технологије и колико она доприноси учениковој самосталности, сигурности и једноставности приликом израде задатка. Радује нас наставак сарадње и размјена искустава са свим школама, а све у интересу наших ученика, како  са сметњама у развоју, тако и ученика уредног развоја, казала је директорица Мирковић.

Како истиче, у циљу побољшања доступности израђеног дидактичког материјала: интерактивних табли, слагалица, тихих књига, комуникатора, средстава за корекцију и подстицај моторичког развоја, као и оних за побољшање пажње, перцепције и логичког мишљења, у ОШ ,,Илија Кишић“ прије двије године отворен је асистивни кабинет којем имају приступ, како дефектолози, тако и наставници и учитељи који су укључени у инклузивни процес образовања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here