Чаролија „Театра 303“ у Дворани Парк

У оквиру “Чаролије 303” синоћ су у дворани “Парк” глумци которског „Театра 303“ одиграли модерну бајку „Принцеза и жаба“, а затим и комедију „Црногорац у транзицији“.

Један од оснивача „Театра 303“ Драган Буздован за РТХН објашњава да је представа „Црногорац у транзицији“, која има веома богат позоришни живот, настала из жеље да обухвате и стенд ап жанр. 

-Ми то прије нисмо имали, имали смо монодраму, и онда сам ја у шали рекао – `ајде да ми направимо један „стенд апс“. У овој представи, или комедији, или „стенд апсу“, пошто понекад и двоје играмо, обрађене су 42 године нашег рада. Узео сам нешто из оних времена кад се живјело пристојно, кад смо од своје плате могли да уживамо живот такав какав је, па све до овога сад плурализма кад похлепа надјачава и здрав разум, и тако направио ту комедију да би ималин и тај жанр. Радимо бајке за дјецу, радимо велике комедије, а како сви хоће да имају стенд ап, ми смо се одлучили за „стенд апс“ и тако је настала та једна причица за гостовања по региону.

Осим Црне Горе и региона, ову комедију ће у мају видјети и публика у Лондону. 

-Вечерас смо имали већ 68. извођење, од тога три пута у Загребу, два пута у Сплиту, а добили смо позив из Сиња да тамо играмо трећи пут током „Сињске алке“. Били смо по Војводини, Македонији, Србији, остала нам је још Словенија, а вјероватно ћемо у мају ићи за Лондон и надамо се да ћемо тиме завршити ову причу са представом “Црногорац у транзицији”. Можда ћемо сад опет обрадити неку лаганију причу за комедију, да се смијемо и да кроз сатиру мало покушамо да укажемо онима који могу промијенити овај живот да нам га учине мало љепшим и достојанственијим, ако дође до њих, мада слабо долази, али наставићемо, нећемо се предавати, рекао је Буздован.

„Театар 303“ је у протекле четири деценије често гостовао у нашем граду, а Буздован је одушевљен новском публиком.

-Ви сте нас пратили и када смо тек почели, као и позоришта у Тивту и Херцег Новом. Зато смо одлучили да ову „Чаролију 303“ дамо само за Котор, Тиват и Херцег Нови, да би направили ту монографију поводом 40 година постојања. Херцегновска публика је нас увијек вољела, и ми смо са Пазником мимозе својевремено ишли на велике караване за Ниш, Београд, Тару… Не могу се ни сјетити колико смо путовања имали оним конвојима са три-четири аутобуса, стварно смо се лијепо проводили и увече смо на маскенбалима загријавали атмосферу добрим хумористичким тачкама. Често смо били гости у Херцег Новом за Дане мимозе, карневале, на рибарским свечаностима у Баошићу и увијек смо лијепо дочекани, казао је Буздован. 

Циљ „Чаролије 303“ је да се сакупе средства за објављивање монографије поводом четири деценије постојања и рада.

-Оно што није записано, као да се никада није ни десило, и штета је да не остане забиљежено. Ипак је то један дио Боке, ту су присутни и Тиват и Херцег Нови. Имамо од првога дана све материјале, све представе, фотографије; то је стварно једна енциклопедија. Ако им не смета, та монографија треба да има у свом десном углу и предсједнике који су били током тих 40 година, гдје ће писати шта је ко отварао и шта је ко затварао. То је нама било огледало, јер ми смо ипак једно сатирично позориште па можда и то сад ове нове боли, јер не знам чиме ко има да се похвали. Покушаћемо то да одрадимо, јер ово је ипак један велики подвиг, казао је он.

„Чаролија 303“ публици нуди различите жанрове, а вечерас је на репертоару „Хотел промаја“, представа настала 2018. године која, због пандемије, није често играна.

-Ми смо захвални публици која је дошла, поготово дјеци која су гледала бајку. Играли смо око 45 минута и једва смо стигли да се припремимо за другу представу, колико је трајало сликавање са свим ликовима из бајке. Публици приказујемо три различита жанра; бајку за дјецу, стенд ап комедију и сутра вече велику комедију, која пресликава комплетну садашњу ситуацију, баш онако да буде обичном човјеку срце на мјесту и да тих сат и пет или десет минута, колико траје са аплаузима, заборави на све проблеме који га окружују. „Хотел промаја“ говори како је промаја инвеститорима у глави и у џепу, узимају паре и бјеже а раднике остављају на улици… То је укратко неки садржај, али са пуно хумора, пуно сатире и са пуно забуна у том хотелу, да се не зна шта се ради, од оних љубавних до политичких проблема… „Хотел промаја“ ће се играти дуже. Већ је заказано играње у КИЦ-у „Будо Томовић“ 6. марта, играћемо у Требињу, идемо са њом у Војводину, а добили смо позив и за Сињ, информисао је Буздован.

„Театар 303“, који окупља око 20 глумаца аматера, већ 42 године има свој стил, свој правац који не мијењају, јер би били као рингишпил, каже Буздован, најављујући да ће радити нову бајку, као и стенд ап или „стенд апс“ монодраму или комедију, те да ће до краја године „Хотел промају“ доста играти по региону.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here