Одлазак великог хуманисте Здравка Сијерковића

Прије неколико дана све је растужила вијест да нас је изненада напустио велики хуманитарац Здравко Бато Сијерковић из Ђеновића (74), који је више од пет деценија био добровољни давалац крви.

У његове двије књижице је уписано да је чак 228 пута несебично даривао крв, што је око 90 литара најдрагоцјеније течности.

Прије двије године, у интервјуу за РТХН, Сијерковић се присјетио да је први пут крв дао са 17 година, када му се повриједио школски друг, и да од тада није престајао, све до 2017. године, због старосне границе. Увијек је истицао да добровољни давалац крви није онај ко је крв дао неколико пута, већ онај ко макар два до три пута годишње одлучи да на тај начин некоме спасе живот.

Дуго није водио евиденцију колико је пута даривао крв, али према подацима удружења остало је забиљежено да је у болници Мељине крв дао 101 пут, у болници Рисан 52 пута а у болници Котор 40 пута, а у  Жељезари Никшић 19 пута. Бато је шест пута дао крв и у Либији док је радио у тој земљи, а два пута је донирао крв и као војник у Загребу и Сплиту.

Здравко Сијерковић никада није питао коме је крв потребна и увијек је наглашавао да је свачији живот једнако вриједан. Биће упамћен као велики хуманиста, као несебичан човјек спреман да помогне у свакој невољи и као црногорски рекордер у давању крви.

Добитник је Октобарске награде Херцег Новог (1998),  Плакете Црвеног Крста и Министарства здравља, Сребрни знак (1970), Позлаћени знак (1978), Плакете са златним ликом Светог Василија Острошког Министарства здравља Црне Горе (2004), признања Жељезаре Никшић (2005), као и бројних других признања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here