Медијска писменост за свако дијете

Поводом Дана сигурнијег интернета, који се у цијелом свијету обиљежава 7. фебруара, UNICEF позива све родитеље да разговарају с дјецом о медијским садржајима које прате, као и да ограниче вријеме и избор медијских садржаја за најбољу подршку развоју дјетета у различитим фазама дјетињства и адолесценције.

Према посљедњем истраживању „Ипсоса“ о овој теми, спроведеном у новембру 2022. године, у посљедњих неколико година у Црној Гори се повећава број родитеља који активно посредују у дјечјем избору медијских садржаја. Од 2018. до 2022. постотак родитеља који дјеци ограничавају вријеме испред екрана порастао је са 30 на 50 посто, док се постотак родитеља који ограничавају медијске садржаје које дјеца могу пратити удвостручио са 32 на 64 посто. Што је још важније, док је 2018. године сваки пети родитељ стимулисао критичку анализу медија разговарајући с дјецом о садржајима које прате, сваки други родитељ је то чинио прошле године.

-Охрабрује чињеница да су родитељи у Црној Гори чули поруке наше кампање медијске писмености „Бирајмо шта гледамо”. UNICEF позива све родитеље да помогну дјеци да критички анализирају вијести, рекламе и друге медијске поруке са којима се свакодневно сусрећу. Такође апелујемо на све медије, нарочито јавне сервисе, да обезбиједе квантитет и квалитет релевантних, савремених програма за дјецу различитих узраста, како у онлајн тако и у традиционалним форматима. Такође, подсјећамо да сваки ученик у Црној Гори има прилику да научи како да безбједно користи интернет за учење и развијање различитих вјештина, захваљујући Дигиталној школи коју је покренуло Министарство просвјете, уз подршку UNICEF-а, поручио је шеф представништва UNICEF-а у Црној Гори Хуан Сантандер.

У дигиталном добу, медијска писменост постала је једна од основних животних вјештина за грађане која им помаже да препознају дезинформације и пронађу поуздане податке и информације о различитим темама. Према истраживању „Ипсоса“ из новембра 2022. године, двоје од петоро пунољетних грађана Црне Горе не провјерава тачност информација на које наиђе и које им се чине сумњивим.

Од 2004. године Дан сигурнијег интернета обиљежава се широм свијета у фебруару како би се промовисала безбједнија и одговорнија употреба онлајн технологија и мобилних уређаја, посебно међу дјецом и младима. Од малтретирања на друштвеним мрежама до умрежавања ради дигиталног идентитета, сваке године Дан сигурнијег интернета има циљ да подиже свијест о новим проблемима на мрежи и актуелним питањима у тој области.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here