Дробњак: Надам се да ће премијер и министар финансија хтјети да чују причу радника и Синдиката

Фото: Медиа биро, предсједница Синдиката Болнице Мељине Славица Дробњак

Синдикат здравства одржао је конференцију за новинаре на којој су изнијели проблеме са којима се суочавају, а један од главних је неусклађеност коефицијената медицинског и немедицинског кадра. Говорила је и предсједница Синдиката Болнице у Мељинама Славица Дробњак која је истакла проблеме запослених у овој установи и исказала наду да ће о томе имати прилику да разговара са премијером и министром финансија.

Сматра да је понуђено рјешење за болницу лоше по град, а конкурс који је недавно расписан непријатан за све запослене који су се годинама, борећи се за своја радна мјеста, борили за болницу Мељине.

– Рјешење које нам је понудило Министарство здравља је такво да се не размишља о животима, само се размишља о новцу. Говорићу сада тако јавно. Све се ставило на папир и схватило да нема новца за свих 150 радника. Скинули су дио запослених и остало је шта је остало. Био је конкурс који је за све нас био врло непријатан. Непријатно је да конкуришете на радно мјесто на којем радите 30 и више година, а за које сте се све ове године борили, а конкурсом на то мјесто по закону имају право и сви остали. Неке ствари нису јасне. Није ми јасно зашто министарства здравља и финансија и премијер неће да саслушају страну синдиката, наше захтјеве или одговоре нити да то рјешење није добро за град Херцег Нови.

Она је у име синдиката болнице, заједно са Унијом слободних синдиката и Синдикатом здравства, тражила разговор код премијера и министра финансија прије седам дана, али нису добили никакав позитиван одговор. Слично је било и са личним обраћањем премијеру и захтјевом за пријем.

– Очекујемо некакво рјешење, директорица др Оливера Елез је и данас у Министарству здравља гдје траже најбољу солуцију за болницу Мељине. Очекујем да нас премијер ипак прими као и министар финансија. Не знам шта бих друго рекла осим да сам након више од 30 година у здравству јако разочарана, казала је Дробњак.

Фото: Медиа биро, конференција Синдиката здравства

Како су истакли на конференцији, недавно повећање зарада у здравству је само поравнање немедицинском кадру на 12,5% те траже да се хитно увећа коефицијент медицинском особљу за 7,5%, а петицију ће одмах данас упутити свим колегама на потписивање. Формираће и свеобухватну радну групу са представницима свих ресора како би се, послије двије године преговора и измјена гранског уговора коначно нашло јединствено рјешење које би било водиља за даљи рад и поступање свим запосленима у здравству.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here