Грађани петицијом иницирали тематску сједницу Одбора за здравство

Електронском петицијом за спас Института „Др Симо Милошевић“, која је прикупила око осам хиљада потписа, грађани ће први пут иницирати тематску сједницу Одбора за здравство, рад и социјално старање Скупштине Црне Горе.

Како је за РТХН објаснила посланица у Скупштини Црне Горе и чланица Одбора за здравство рад и социјално старање Тамара Вујовић захваљујући петицији једна од главних тема на идућој сједници Одбора биће управо рјешавање питања Инситута „Др Симо Милошевић“.

-На сједници се отвара расправа, на којој треба да учествује до пет иницијатора петиције, заједно са посланицима, свим члановима Одбора. Обично на крају тематских сједница излазе закључци, оцјене или ставови, који се шаљу надлежним министарствима на даље поступање, а Одбор прати реализацију тих закључака. Према томе, активно се укључујемо и на овај начин у рјешавање питања Института Игало, наводи Вујовић.

Како додаје, ријеч је о новом модалитету путем којег грађани могу да комуницирају директно са Скупштином, а петиција За спас Института је прва електронска петиција која је на овај начин прикупила довољно потписа и која ће даље ићи у процедуру.

-Сада је генералном секретару потребно доставити обавјештење да је петиција успјела, он даље треба да се упозна са темом петиције, те прослиједи допис матичном Одбору, који је захваљујући великом броју потписа подршке, у овом случају готово осам хиљада, дужан да закаже тематски састанак или сједницу Одбора са датом темом, информише Вујовић.

Путем електронске петиције Скупштине Црне Горе, објашњава Вујовић, грађани могу учествовати и у измјени одређеног закона. Ова врста петиције не иде преко Одбора већ се шаље свим посланицима поједничано и иде на пленарно засједање Скупштине, а грађани се детаљније могу информисати путем сајта epeticije.skupstina.me

Подсјећамо, електронску петицију за спас Института „Др Симо Милошевић“, покренуо је Одбор за здравство, рад и социјално старање 2. фебруара, на иницијативу предсједнице Синдиката Института докторке Марије Обрадовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here