Привредницима представљен Пети Јавни позив ИПАРД Мјера 3

Фото: Привредна комора

Критеријуми које привредници морају испунити да би аплицирали за Пети Јавни позив за додјелу средстава финансијске подршке за Мјеру 3 „Инвестиције у физички капитал за прераду и маркетинг пољопривредних и производа рибарства“ били су централна тема радионице у просторијама Привредне коморе.

Како је саопштено из Привредне коморе, у радионици су, уз 60 привредника, учествовали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, генерални директор Директората за плаћања Владислав Бојовић, савјетнице Нина Јакић и Милица Перуничић, начелник Дирекције за програмирање Милош Кусовац, те секретарка Одбора удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије у Привредној комори Лидија Рмуш.

Генерални директор Директората за плаћања Владислав Бојовић истакао је да је од изузетне важности да се поштују рокови, те да се апликанти што квалитетније и у цјелости припреме и доставе сву прописану документацију.

Владислав Бојовић, генерални директор Директората за плаћања (Фото: Привредна комора)

– Рок за реализацију уговорене инвестиције је 1. октобар и свјесни смо временског ограничења, али вјерујем да ће бити велико интересовање и да ће апликанти моћи да искористе сва предвиђена финансијска средства  – казао је он.

Према његовим ријечима, на крају године истиче ИПАРД II програмско раздобље и након децембра неће бити могуће исплаћивање из ЕУ фондова по овом програму.

Фото: Привредна комора

Савјетница Нина Јакић казала је да је Мјера 3 намјењена подршци за прерађивачке капацитете и циљ је унапређење субјеката у пословању храном како би испунили ЕУ стандарде у погледу безбједности хране и имали могућност несметаног стављања производа на тржиште.

– Јавни позив објављен је 6. фебруара и трајаће 30 дана. Обезбијеђена је подршка у износу од 5,56 милиона еура за инвестиције које се односе на набавку опреме, машина и уређаја. Прихватљиви трошкови кроз Мјеру 3 крећу се од 40.000-1.500.000 еура – навела је она.

Начелник Дирекције за програмирање Милош Кусовац казао је да се кроз овај јавни позив неће подржавати инвестиције у изградњу и реконструкцију већ искључиво набавка специјализоване опреме, машина и уређаја за прераду, специјализованих возила, те опреме за третман отпада, заштиту животне средине и обновљиве изворе енергије.

Фото: Привредна комора

– Средства подршке за спровођење Мјере 3 додјељују се у висини од 50% вриједности одобрених прихватљивих трошкова. Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада – истакао је он.

Кусовац је такође навео да ће након потписивања уговора корисник имати право да искористи једну од двије могућнопсти предфинансирања, односно авансно или фазно плаћање.

Како је истакао, у току трајања јавног позива подносилац може поднијети само један захтјев, док се кориснику средстава подршке она могу одобрити за укупно три пројекта кроз Мјеру 3 у оквиру ИПАРД II програма.

Привредници су током радионице тражили појашњења од представника Министарства како би се што квалитетније припремили за аплицирање по позиву и добили бесповратну финасијску подршку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here