Ћировић: Стање на терену стабилно

Након викенда током којег су комуналне и Служба заштите и спашавања имали велики број интервенција, ситуација је овог јутра стабилна, казао је у Новском јутру РТХН командир Службе Златко Ћировић.

Како је и даље на снази црвени метео аларм, остаје препорука суграђанима да очисте димњаке како не би дошло до пожара у њима и подручју око њих, да не шетају уз оштећене објекте и кроз паркове и да покушају да избјегну да возила паркирају у близини старијих стабала.

Јаки удари вјетра током суботе и недеље, који су достизали јачину и до 100 километара на сат, изазвали су доста проблема грађанима, на јавним површинама, у саобраћају, оштећени су аутомобили због оборених стабала, подсјетио је командир Ћировић.

– Све смо одрадили брзо и професионално и још једном показали да град може да рачуна на нас. Све службе и предузећа су радила у координацији, ми смо ангажовали и додатно људство тако да смо од суботе поподне имали четири екипе које су биле на терену и брзо смо прелазили с мјеста на мјесто интервенције. Током претходна два дана уклањали смо грање и стабла на сваких 200, 300 метара од Каменара до Игала. Није било застоја у саобраћају, на сву срећу није било повријеђених грађана јер су се придржавали апела да не излазе ван домова.

Истиче да ће вјероватно бити формирана комисија која ће процијенити штету по пријави грађана. Апелује на грађане, пошто ће и наредних дана  дувати јак вјетар, да се придржавају препорука како би се заштитили.

 – Не би требало шетати поред објеката који су оронули због цријепа који може да падне, не би требало ни кроз парк због могућности да се одломи грана или падне дрво, исто важи и за власнике аутомобила да воде рачуна гдје паркирају. Апелујемо на суграђане да одржавају зеленило и дрвеће на својим, приватним површинама јер то не може нико урадити осим њих. На јавним површинама то раде комунална предузећа, али нажалост не стигне се све па се дешава  ово што је било током викенда.

Посебан позив упутио је власницима објеката који се грију на дрва да очисте димњаке како не би дошло до пожара. Управо искра из димњака изазвала је синоћњи пожар у Бијелој, истакао је Ћировић.

– Највјероватније је варница из димњака била узрок синоћњег пожара, у близини је била депонија и пожар се разбуктао ношен вјетром. Посебна опасност је била јер се ширио у насељеном дијелу, али смо изашли са већим бројем људства и камиона, успјели да локализујемо и потом угасимо пожар. Апелујемо на суграђане да држе димњаке чистим јер смо имали проблема последњих дана са пожарима управо због тога, а онда изгори објекат или нешто у околини.  

У Служби заштите и спашавања Херцег Нови данас користе прилику да , у оквиру техничког дана, среде, очисте, прегедају сву опрему која је коришћена током викенда како би били спремни да дјелују даље јер је још увијек на снази црвени метео аларм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here