Олујни вјетар причинио велику штету у Херцег Новом

Још се сагледавају посљедице олујне буре, која је достизала брзину и преко 80 км на сат, причинивши велику штету на градској инфраструктури, али и приватним објектима и имовини.

Под ударима сјеверног вјетра ломило се дрвеће и стубови јавне расвјете, откривени су кровови, оштећени димњаци, летјеле су шкуре, лимови, мобилијар, жардињере….

Како је за РТХН казао в.д начелника Комуналне полиције Борислав Обрадовић, широм града оборено је доста стабала, оштећено је више објеката, као и возила.

-Пало је дрво на нисконапонски вод струје код Хотела “Парк” у Бијелој, на кући Ане Ковачевић у Зеленици вјетар је сломио димњак и однио дио крова, а још немају струје. Код Канли куле дрво је пало на аутомобил а у Улици Бата Вранковића, код Рента вила, је пала грана и затворила прилаз слијепој улици, дио поломљеног стабла из парка Бока „закачило“ је дворану Парк. Пало је стабло и код “До-До”-а у Игалу, затим палма на шеталишту између Хотела “Макс” и радње “Срна”, код Основне школе “Дашо Павичић” дрво је пало на ауто, као и код Тонсатија, на пасарели Хотела “Матијашевић” попуцала су стакла, набројао је Обрадовић и додао да су имали још двадесетак пријава за које није добио локацију.

Командир Службе заштите и спашавања Златко Ћировић казао је за РТХН да су, осим рашчишћавања саобраћајница, јуче угасили и два мања пожара.

-Јуче негдје од 18:00 сати усљед велике јачине вјетра на више локација смо интервенисали у рашчишћавању магистралног и локалних путева; дуж ривијере, на Подима, у Игалу, на Савини и Дубрави. Било је доста оборених стабала. Ми смо од Каменара до Зеленике скоро на сваких 200 – 300 метара склањали дрвеће, што на магистрали, што на доњем путу. Имали смо два мања пожара. Запаљени су димњаци на два стамбена објекта, које смо брзо угасили.

Када је вјетар ослабио и ситуација се смирила, али су припадници Службе заштите и спашавања и данас на терену.

-Негдје око 23:35 је вјетар ослабио, тако да су позиви престали, међутим јутрос смо имали неколико позива за рашчишћавање дрвећа на Карачи, у Баошићу и на Србини. Такође, било јец доста позива везаних за оштећење каблова уличне расвјете и електро мреже, које смо усмјеравали на надлежне за ту област. Ривијера и Луштица су дуго били без струје, што је у домену ЦЕДИС-а, чије екипе вјероватно због неадекватних услова нису могле прије да реагују. Читава јужна регија је била под утицајем јаког вјетра, удари су достизали чак негдје до 100 км на час, тако да можемо констатовати да је јутрос ситуација знатно боља него током ноћи. Штете заиста има доста, а процјену ће по пријави грађана обављати надлежне службе, односно комисија која ће бити формирана, поручио је Ћировић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here