Умјетнички доживљај савременог свијета Винија Реунова

Изложба свијетски признатног украјинског умјетника Винија Реунова отворена је синоћ у новом галеријском простору у непосредној близини хотела Плажа у Херцег Новом.

Изложени радови су мјешавина поп- арта и екпресионизма, настали су током боравка Винија Реунова у Црној Гори и представљају његов поглед на свијет у коме живимо.

Како је за РТХН казала једна од организаторки у галерији “Everything is art“, Аријадна Арендт, умјетник је на својеврстан начин предвидио догађаје које су услиједили.  

-Ови радови су настали у Црној Гори и за нас су интересантни јер увијек желимо да остваримо неку везу са државом у којој смо. Он је ове слике урадио када је био у умјетничкој резиденцији Центра културе „Dukley“ у Будви, једног од познатих галериста Марата Гелмана. Иако су настале прије двије године, стиче се утисак да је овај умјетник уствари предвидио нека дешавања и катастрофу до које ће доћи. Ове слике не причају о рату, јер тада још није био, али представљају неку мјешавину дешавања у свијету попут капитализма, популарне културе, политике… Све то на неки начин одражава умјетниково мишљење о савременом животу и за мене је чудно што изгледа да је управо предвидио шта ће се дешавати, објашњава Арендт.

Жеља организатора је да промовише стваралаштво, једног од најеминетнијих украјинских умјетника, који је излагао у најпознатијим галеријама широм Европе.

-Ово је друга изложба у нашој галерији. На првој поводом Божића учествовало је више умјетника, а сада смо жељели да излаже неки умјетник из Украјине, а Вини Реунов је један од најпознатијхих сликара из те земље. Живио је у Лондону  и Берлину, излагао у “Satchel” галерији у Лондону, Аукцијској кући “Sotheby`s”, његови радови се налазе у галерији “Tate” и центру “Pompidou” у Француској, али је сада одлучио да живи у Кијеву, подсјетила је Арендт.

Изложба слика Винија Реунова насловљена “Bihhi” биће отворена у галерији “Everything is art”, наредних седам дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here