Постигнут договор о организацији Болнице Мељине

Болница Мељине од 1. марта функционисаће  као организациона јединица ОБ Котор пружајући услуге из хирургије, гинекологије и интерног одељења и како се буду стицали услови прошириваће капацитете. Постепено ће расписивати и конкурсе како процес рада буде организован, саопштено је на конференцији за новинаре која је одржана након састанка представника болница Мељине и Котор и Министарства здравља.

Државна секретарка у министарству здравља Слађана Ћорић казала је да је ресорном министарству интерес као и свим грађанима Херцег Новог да Болница Мељине буде самостална али да у овом тренутку због недостатка кадра то није било могуће организовати на тај начин.

Слађана Ћорић, државна секретарка у Министарству здравља

-Зато је которска болница  прихватила да мељинска болница буде њихов организациони дио док се не створе услови  и док не формирамо довољан број кадра да се они самостално укључе кроз систем јавног здравства, казала је Ћорић.

Како је објаснила нађено је прелазно рјешење да болница настави да функционише као и до сада пружајући услуге из хирургије, гинекологије и интерног одељења и како се буду стицали услови прошириваће капацитете те установе.

-Надам се да ће грађани ХН схватити напоре Владе ЦГ које је уложила да овај проблем буде ријешен. Мислим да смо успоставили добар начин комуникације и да смо коначно направили најбоље рјешење у интересу грађана Херцег Новог, а то је континуирано пружање здравствене заштите. Болница ће функционисати од 1. марта као организациона јединица Болнице Котор а до тада ће радити по старом моделу, објаснила је Ћорић.

Објаснила је и зашто је смањена  могућност да се запошљавају сви.

-Морамо разговарати са Агенцијом за спречавање корупције, ипак су избори расписани и водиће се рачуна да се постепено уводе конкурси како процес рада буде организован. Тамо је 11 љекара, не можете примити 160 људи на тих 11 љекара. Морамо водити рачуна о систематизацији, нормативима и капацитети ће се проширивати како се буду стварали услови, рекла је Ћорић.

Постигнут је договор о моделу организације који задовољава потребе грађана Херцег Новог и запослених, до 1. марта имају уговор по основу стечаја, након чега ће прећи у систем јавног здравства, наводи медицинска директорица Болнице, др Оливера Елез.

др Љубинка Кривокапић, др Оливера Елез и др Слободан Булатовић

– До тада обавићемо још разговора. За почетак, др Кумборовић ће посјетити Болницу Мељине у сриједу, да на лицу мјеста погледамо организацију и покренемо дефинитивно систематизацију, тако да ћемо до 1. марта имати довољно времена за све неопходне корекције – казала је она.

Болница ће до тада фукционисати у стечају, због чега недостају средства, а запослени још нису примили децембарску плату.

Др Елез информише да се уплата очекује данас или сутра, која ће подмирити исплату радницима и дио текућих трошкова.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here