Заштитите водоводне инсталације од смрзавања

Због најављених нижих температура ваздуха, које ће се спуштати и испод нуле, из херцегновског Водовода потрошачима скрећу пажњу да обезбиједе своја мјерна мјеста и водомјере. Смрзавање дијелова унутрашњих водоводних инсталација је најчешћи разлог због којег грађани остају без воде током зимских мјесеци.

Највећа вјероватноћа смрзавања водоводних цијеви и водомјера је на мјесту гдје су инсталације најплиће закопане, у шахтовима без поклопца, као и у зидовима објеката који се не грију. Како би се спријечило смрзавање водомјер је потребно обложити одговарајућим термо-изолационим материјалом, нпр. стиропором, стакленом вуном, старим крпама, картоном и сл. Препоручујемо потрошачима да провјере да ли су водомјерни шахтови добро затворени, да искључе дворишне чесме, а водоводне инсталације које воде до чесама, гаража, шупа и издвојених објеката који се не грију испразне и затворе доток воде или их топлотно изолују како не би дошло до смрзавања воде у инсталацијама.

Заштиту је потребно поставити на тај начин да је наш радник може једноставно склонити и очитати стање на водомјеру. Напомињемо да у случају смрзавања трошкове поправке инсталација и замјене водомјера сноси потрошач. Како би се спријечили непотребни проблеми проузроковани смрзавањем и додатно оптерећивање кућних буџета издвајањем за поправке инсталација и водомјера, упозоравамо грађане и заједнице етажних власника да благовремено предузму потребне мјере заштите.

Уколико дође до смрзавања, инсталације и водомјер ће се најбрже одледити испаравањем топле воде у затвореном окну са спуштеним поклопцем. Замрзнуте инсталације се не смију одлеђивати директним полијевањем топлом водом нити кориштењем отвореног пламена, саопштено је из херцегновског Водовода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here