Болница Мељине мора бити бренд Херцег Новог

Подршку борби за спас Болнице Мељине, као и Института „Др Симо Милошевић“ данас су заједно пружили представници запослених у Болници, локалне управе, СО Херцег Нови, градске Туристичке организације и туристичке привреде. Заједничка порука је да Болница Мељине мора да постоји као бренд града и у пуном капацитету и да са Институтом Игало буде носилац здравственог туризма Црне Горе.

Састанак у великој сали СО ХН

Са састанка Влади Црне Горе упућено је отворено писмо које је прочитао предсјендик СО ХН Иван Отовић.

Милош Коњевић, Иван Отовић, Зоран Лазаревић

Синдикалну борбу за очување Болнице Мељине, како у медијима, тако и на протестима, радници воде већ неколико година, а сад су дошли у ситуацију да су њихова радна мјеста угашена новим конкурсом, прича предсједница Синдиката Болнице Мељине, Славица Дробњак.

Како је казала, нико од надлежних није позвао раднике на дијалог, нити је неко предложио социјални програм, кроз који би радници унутар установе направили реорганизацију и преквалификацију.

– Очекујем да ресорна министарства нађу начин да Болница Мељине опстане, да буду преузети сви радници, јер по мени нема вишка. Ако сједнемо за сто, направимо социјани програм, можда ћемо наћи радника који не може да покрије одређену службу, да је вишак у њој. Ту очекујем помоћ локалне управе, да помогне да том раднику нађемо посао – наводи она.

Славица Дробњак

Дробњак је позвала представнике локалне управе да се бескомпромисно боре за очување Болнице и Института, установа од чијег опстанка зависи и егзистенција многобројних младих који су ту засполени.

Др Љубинка  Кривокапић је истакла да су запослени  дали максимум за опстанак Болнице те да вјерује да ће коначно ријешити то питање. 

Љубинка Кривокапић

-Сматрамо да  Болница мора да постоји, као бренд града у пуном капацитету. Оно што треба да постоји у овом граду је и хируршко одјељење, интерно и породилиште за  који се овај град толико борио.  Не смијемо дозволити да у 21. вијеку изгубимо и један живот у транспорту. Борићемо се до краја, поручила је др Кривокапић и најавила нови састанак у Министарству здравља којем ће присуствовати заједно са  др Слободаном Булатовићем и медицинском директорицом др Оливером Елез. 

Очекује да ће њихова борба имати позитиван епилог јер, како поручује, Херцег Нови има све услове да постане град у који желе сви да долазе и да добије Болницу онакву какву град заслужује. 

Агонија здравства у Херцег Новом предуго траје, а по том питању ништа се не рјешава, нагласио је вд директора Института “Др Симо Милошевић” др Саво Марић.

Саво Марић

-Имали смо неколико састанака са надлежнима у Подгорици, упознали их са свим проблемима, предложили рјешења. За свако понуђено рјешење, добили смо одговор да треба да консултујемо закон. Још увијек не сумњам у добру намјеру Подгорице, али губимо вријеме. Наша борба се наставља и овим путем тражим још већу слогу свих Новљана, истакао је др Марић.

Носилац медицинског туризма, о којем је више пута било ријечи на свим нивоима у Црној Гори, не може бити нико осим Института и болнице Мељине, додао је Марић.

-Институт није на Забјелу или Конику и то треба да схвате надлежни из Подгорице. Здравствени туризам без Института Игало не постоји! Све остале здравствене и друге угоститељске установе су само помоћни објекти у реализацији понуде. Херцег Нови као град од око 40 хиљада становника, не да заслужује, већ има потребу за болницом. Исто тако, када дође велики број туриста љети, гдје ћемо их здравствено збринути? Без доласка страних гостију и пацијената у Институт нема велике зараде нама као граду. Ако немамо болницу, гости из иностранства не могу доћи. Ако немамо здравство, ако немамо Институт Игало, поучени свим штетним приватизацијама у граду, треба као град да ставимо кључ у браву. Морамо се ујединити, ово је животно питање свих нас, закључио је Марић.

Одборник Зоран Лазаревић је казао да грађани, локална власт и запослени у Болници Мељине траже да Влада испуни оно што је обећала, да сачува болницу и уведе је  у систем јавног здравства али у њеном пуном капацитету.  Сматра да се само транспарентним и отвореним дијалогом надлежних органа ЦГ, локалне управе и представника Болнице овај проблем може ријешити.

Зоран Лазаревић

-Очигледно је да се проблем  не може ријешити уколико се он не отвори. Ово што се десило са болницом и одлукама  Министарства здравља је покушај да се тај проблем затвори. Није било потребе да расписују оглас док се не одржи састанак око реорганизације Болнице Мељине. Није било потребе да упаднемо у већи проблем него што смо га до сада имали. Надам се да ће кроз дијалог надлежни доћи до бољег рјешења јер сва логика јасно налаже да болница мора да ради у пуном капацитету, казао је Лазаревић.

Како је рекао, не може се о статусу радника говорити накнадно већ је потребно јасно дефинисати кад и у којим роковима ће бити ријешен. 

-Квалитет болнице треба учинити бољим и за то смо се од почетка борили. Нису ово једноставне  ствари,  болницу која је била готово изгубљена вратити у сиистем јавног здравства са пуним капацитетом и одговорношћу и свим особљем али и Институту као пословном партнеру. Зато у овом процесу треба да учествују сви, закључио је Лазаревић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here