ДПС Херцег Нови: Болница Мељине и Институт – бирократске или неке друге игре?

Општински одбор Херцег Нови упутио је саопштење, које преносимо у цјелости.

-Актуелни проблем болнице Мељине и Института „Др Симо Милошевић“ у Игалу потврђују немоћ локалне коалиционе власти у Херцег Новом. Изузев Новске листе, остали чиниоци власти у Херцег Новом су и власт у држави Црној Гори. Та власт не зна, не жели или неће да ријеши проблеме у болници Мељине и Институту.

Узалуд вапаји и протести запослених у ове двије, за грађане Херцег Новог од изузетног значаја, институције. Узалуд и разговори у Влади Црне Горе и Општини Херцег Нови. И са једног и са другог мјеста добија се вербална подршка, обећања и утјеха. А онда, наступи неки бирократски проблем за који се каже да је непремостив. Па управо је та бирократија власти која обећава рјешења. Бирократија је изговор да се не испуни обећано.

Ако су сви у Црној Гори и Општини Херцег Нови декларативно за рјешавање ових проблема, како онда може бирократија бити препрека? Полуге власти су такве да се ни један битан интерес не може угрозити, ако постоји воља. Али, има ли заиста воље?

Као прелазно рјешење за Болницу Мељине се нуди да буде истурено стационарно одјељење Болнице Котор. Стручни кадар из болнице одлази, а најављује се и отпуштање још 60 радника. Нажалост, искуство нас учи да код нас прелазна рјешења најчешће постају трајна.

Зашто Општинa Херцег Нови и одборници у Скупштини не покажу снагу и предузму најрадикалније мјере грађанске непослушности у одбрани опстанка болнице Мељине у пуном капацитету?

Нико не спори постојање судског спора због лоше приватизације. Нека се води спор, и нека се покаже ко је и зашто крив. Немојте само да трпе грађани, запослени и на првом мјесту здравствена заштита у Херцег Новом.

Институт Игало је за Херцег Нови привредни гигант. Носилац здравственог туризма Црне Горе, наставна база за Факултет примјењене физиотерапије. Располаже са великом имовином изграђених и неизграђених површина за које је уредно измиривао пореске обавезе. Тржишно послује и акционарско је друштво.

Потребна му је помоћ да превазиђе тренутне проблеме. Држава је по више основа власник преко 50% акционарског удјела. Помагала је држава и мање важне привредне субјекте са много већим износима. Поред рјешења које предлаже менаџмент постоји и могућност отуђења дјела имовине, замјене дуга за акције итд.

Увршћујући га у План приватизације за ову годину прије рјешавања проблема Института, држава је самој себи везала руке. Или има неке друге планове? Ако има, зашто не саопште јавно да грађани и запослени знају шта да очекују?

Локална коалициона власт је на изборима обећавала да до овога неће доћи. Дошло је! Грађани, посебно на изборима, вјерују у лијепе ријечи и обећања. Не сагледавају до краја што је реално и који су капацитети онога који им обећава. Склонији су да повјерују да је свака промјена добра.

Вријеме је мајсторско решето. У нашем случају мало тога или скоро ништа је прошло решето, нажалост, саопштили су из ОО ДПС ХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here