Побуна морнара у Боки и њихова жртва за понос и памћење

Представници Општине Херцег Нови, херцегновске подружнице Бокељске морнарице, савјетник конзула Републике Хрватске Златко Кожухар и чланови Мјесне заједнице Ђеновићи обиљежили су данас 105 година од побуне морнара у Боки.

У Ђеновићима су, традиционално, вијенци спуштени у море и постављени на кућу Вранковића, гдје је договорена побуна која је избила 1. фебруара 1918. године,  као и на зграду МЗ Ђеновићи.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић подсјетио је да данас одају почаст храбрим морнарима који су се побунили због нехуманих услова на бродовима морнарице аустроугарске монархије, истакавши да њихова жртва заслужује памћење. 

Иван Отовић, предсједник СО ХН

– Данас смо се окупили да обиљежимо 105 година од побуне морнара на аустроугарским бродовима, која се десила на почетку 1918. године. Овај догађај је значајан, не само за Ђеновиће и за Херцег Нови, него и за шири простор. Још је тада у Европи буктио рат, највећи до тада на нашем континенту, а морнари различитих народности ујединили су се и подигли су глас. Позвали су на примирје, послали су једну јединствену поруку пацифизма, и због тога њихова жртва заслужује памћење. Вође побуне су стријељане у Котору и зато је важно да никад не заборавимо да су неки људи у прошлим, тешким временима били спремни да жртвују оно најсветије – њихов живот, да би данас живјели у миру. Општина Херцег Нови, Мјесна заједница Ђеновићи, као и сви овдје окупљени, цијене њихову жртву и вјерујем да ни будуће генерације неће заборавити да су они положили своје животе за све нас, поручио је Отовић.

Чланови херцегновске подружнице Бокељске морнарице извели су почасни плотун и предали рапорт предсједнику Скупштине општине Херцег Нови, а поворку је, уз маршеве, пратила Мјесна музика Ђеновићи.

Побуна морнара у Боки је угушена за три дана и већ 3. фебруара 1918. аустроугарска власт је повратила команду над бродовима. Ухапшено је око 800 морнара, и пред преки војни суд изведено је 40 који су сматрани организаторима. На смрт стрељањем, које је извршено 11. фебруара у Шкаљарима у Котору, осуђени су Франтишек Раш, Антон Грабар, Јерко Шишгорић и Мате Брничевић, док су распадом Аустроугарске обустављени процеси и против осталих морнара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here