Скај Сат из Ратишевине креира најбоље радио-аматерске уређаје на свијету   

Опрема за радио аматере фирме Скај Сат из Игала ( Sky Sat ), присутна је на америчком тржишту. Иновације из Ратишевине у Игалу, признате су у Сједињеним Америчким Државама и носе ознаку Made in Montenegro.   

О послу који је спојио са хобијем у емисији Новско јутро, говорио је власник фирме Скај Сат Ранко Боца, који ентузијазам стварања прототипа уређаја, софтвера, производње опреме, дијели са сином Драгишом.

 – Ратишевина је мјесто гдје се ствара, креира нова технологија, тако да је Скај Сат посљедњих година у програму развоја и производње опреме за радио аматере. То је, практично, мој хоби, којим се бавим цијели живот. Због разних ломова на тржишту, бавили смо се некада проиозводњом опреме за радио телевизију. Дошла је дигитализација и промијенила комплетно тржиште. Ријешио сам да се бавим оним што највише волим и тако смо кренулу у авантуру да развијемо и производимо радио аматерске уређаје, навео је Ранко Боца.

Скај Сат је формиран деведесетих година прошлог вијека. Потписивање уговора са америчком фирмом Флекс Радио ( FlexRadio ) 2016. године, дешава се кључни моменат у пословању  Скај Сата.

 –  Флекс Радио са СДР (Software-defined radio ) појавили су се на тржишту као пионири. Ријеч је о препознатој инвентивној компанији и избацили су радио бр. један на планети. Они су са нама направили партнерски аранжман. Ми производимо сву осталу опрему за радио аматере и наш појачивач за радио станице је број један на планети, објашњава Ранко Боца.

Фирма Скај Сат броји 25 запослених. Посвећени су високој технологији, развијају уређаје који су број један на планети и по томе је Ратишевина позната у радио-аматерском свијету. Појачало које се данас, носећи ознаку „Мејд ин Монтенегро“,  у  САД  продаје  од 2014. године и представља најбољи и технолошко најнапреднији појачивач за радиоаматере на планети.

Такође,  Драгиша Боца, констатује да је добра сарадња и координација у  стварању производа неопходна за успјешан тимски рад:

 Патентна организација САД одобрила је два рјешења – једно које се бави софтверском контролом транзистора, те други патент у вези са заштитом уређаја, која је осмислио Ранко Боца, оснивач Скај Сата.

  – Ово је нешто што је, заиста, неуобичајено за наше просторе. За понос је да је Црна Гора у једном технолошком сегменту, број један у свијету и да се све то дешава из Ратишевине. То је наша свакодневница.Тако да су слушалице које смо дизајнирали, најбоље за дуготрајни рад. Имају најбољи систем, да је сва бука која долази из окружења у потпуности анулирана. Дизајниране су да имају посебан микрофон, који је бескомпромисан. У цијелој тој идеји  смо корак по корак додали интернет и друго, тако да смо од  радиоаматерских слушалица дошли до врхунских универзалног хет сета. 

Први патент се бави софтверском контролом транзистора (главне појачивачке компоненте) и у зависности од режима рада (којих у радио комуникацији има неколико) поставља одређене параметре на оптималне вриједности, тако смањује гријање, потрошњу струје и повећава искоришћење, максималну снагу.  Други патент у вези је са системом заштите уређаја, који је екстремно брз и дјелује испод једне микросекунде, те спречава штету и чини појачало готово неуништивим.

– Направили смо уговор са Флекс Радиом. Постали смо популарни у Америци. Имамо један стрим да су радио аматери у Америци већ у фази да се користе наши уређаји  Флекс радио  и дешава се да комплетне радио станице продају стару технологију и купују комплетно нашу линију радио станица – појачивач, тјунер, свичер и друге.

Радио аматерска линија позната је под брендом „4О3А  Signature“, ознака, коју оснивач Sky Sat-a користи у свијету радио-аматера. Под позивним знаком „4О3А“, Ранко Боца је освојио и велик број свјетских радио-аматерских такмичења, а иза њега је и више оборених европских и свјетских рекорда.

 Потписалу су 1. октобра 2022. године ексклузивни уговор са њемачком фирмом, пошто је тек прошле године сазрело европско тржиште за примјену високе технологије, из ове изузетно значајне области.

На радио-аматерским такмичењима услови су екстремно тешки.

Боца је са својим тимом користио технолошке иновације, којe су битно утицале на даљи развој радио-аматерских станицa. По њему, најфасцинантнија је директна комуникација. Радио аматери који раде на кратким таласима, користе јоносферу. Радио талас, који се пошаље путује јоносфером, дође на другу страну планете, што не зависи од репетитора и сателита.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here