Др Поповић: Реална је опасност од избијања епидемије малих богиња

Обухват дјеце вакцинисане ММР вакцином износи 71,80% и најнижи је од 1994. године, када је у Црној Гори уведена имунизација против малих богиња, заушки и рубеоле, али и у поређењу са свим државама на свјетском нивоу. Због малог обухвата дјеца узраста од 13 мјесеци до три године изузетно су рањива.

Последњих година пласира се прича да ММР вакцина изазива поремећаје из аутистичног спектра, због чега је оправдан страх великог броја родитеља, али таква информација није тачна, тврди педијатар у Дому здравља Херцег Нови,  др Маја Поповић.

Упозорава да се вирус малих богиња јако брзо шири, дјеца су заразна четири дана прије и четири дана након појаве осипа, а остали симптоми су повећана температура, цурење из носа, кашаљ и црвенило око очију, док компликације попут упале плућа или мозга могу имати и смртан исход.

– Дијете кијањем или кашљањем, односно капљичним путем преноси вирус у наше окружење, тако да се практично налазимо у окружењу гдје тај вирус живи наредна два сата. Само да прођемо кроз дио диспанзера у којем је боравило инфицирано дијете, изложени смо контакту са вирусом који је ту, а да не знамо да је ту. Јако брзо се шири – прича др Поповић.

Ванредна вакцинација покренута је управо због тога, јер, како истиче др Поповић, ако епидемија избије, јако тешко ће се сузбити, а велики је број невакцинисане дјеце.

Родитељи су најчешће недовољно информисани и нису упознати са дјеловањем вакцина, против чега се дају и од чега штите, а беба само у првој години прими шест, односно по три дозе пентаксима и хепатита.

 Свака вакцина појачава имунитет, а неке изазивају ријетке или честе компликације попут црвенила на мјесту убода, отока, бола, температуре, повраћања, раздражљивости, које се јављају на дан примања, трају два до три дана и потпуно су нормалне реакције, наводи др Поповић.

– Када дајемо вакцину против морбила, односно малих богиња, рубеола и заушки, родитељима кажемо да евентуалну реакцију могу да очекују седмог или четрнаестог дана од апликације. То најчешће буде у облику температуре или ситног осипа, који подсјећа на морбиле, односно ми кажемо да емитира болест – објашњава она.

Дешава се да беба нема ни једну реакцију на вакцине које прима у првој години, али да се након ММР-а или четврте дозе пентаксима оне јаве седам или четрнаест дана након примања, што је потпуно нормално.

Да би био изграђен колективни имунитет потребно је да одзив на ММР вакцинацију буде преко 95%, наводи др Поповић. У Црној Гори, међутим, што је општина већа, одзив је мањи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here