БОЉА САРАДЊА ИЗМЕЂУ МОРСКОГ ДОБРА И ОПШТИНЕ ХЕРЦЕГ НОВИ

Припрема туристичке сезоне, рјешавање нагомиланих проблема, превазилажење посљедица маћехинског односа претходне управе Јавног предузећа  Морско добро  биле су теме данашњег састанка у Општини Херцег Нови на којем су учествовали предсједник Стеван Катић са сарадницима и новоизабрани директор Младен Микијељ са члановима руководства ове фирме. Сарадња ЈП Морско добро и новске локалне самоуправе биће интензивирана, са више капиталних улагања и бржим рјешавањем текућих проблема.

  Предсједник Општине Стеван Катић је казао да одржан први састанак са новим руководством Морског добра, на којем су  разматрани бројни проблеми из сектора управљања обалом на подручју Херцег Новог:

– Сарадња са дојучерашњим руководстом Морског добра није била добра.  Договорено је да неће тако бити убудуће. Постоји воља са једне и друге стране да се многи проблеми у зони морског добра брже рјешавају а не гурају под тепих, што је до сада била ситуацији. Састанку су били присутни и директори новских комуналних предузећа и Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора. Било је пуно ствари које нису функционисале, Морско добро није реаговало на бројна питања,  па смо сами морали да ријешавамо те проблеме. Договорили смо се да убудуће иде другачијом динамиком и да ћемо брже рјешавати текуће проблеме, као и оних, који се тичу инвестиција у зони морског добра. Од стране државе и Морског добра мало се улагало, а много се односило из нашег града. Надам се да ће се у наредном периоду пуно тога и вратити, односно, вратити колико је изнесено и наплаћено прихода у зони морског добра. Очекујем то и када су упитању инвестиције, завршетак шеталишта, реконструкција јавне расвјете, пјешачких стаза, плажа и свега што је у надлежности морског добра. Ми ћемо нашу комуникацију која је почела данас, наставити интензивније у наредном периоду, навео је Катић.   

  Директор  Јавног предузећа за управљање морским добром  – Морско добро Црне Горе  Младен Микијељ  је подијелио задовољство састанком и договореним активностима:

– Маћехински однос који је био у претходном периоду ће се апсолутно морати промијенити.  До сада се није инвестирало у зони морског добра у Општини Херцег Нови. Свјестан сам да пројекте треба реализовати од локалне самоуправе.   Претходне године уложено је неких 100.000 еура. Сарадња између морског добра и локалне самоуправе није била адекватна, и да готово није било  комуникације у дијелу пројектне документације, реализације капиталних пројеката, те дио који се односио на инспекцијске службе, такође, није функционисао. Покренули низ разуличитих тема, на којима желимо да радимо, а већ данас створили смо предуслове да завршимо пројекат шеталишта од Каменара до Бијеле. Вјерујем да ће се у наредном периоду десити да имамо бар два капитална пројекта у свакој Општини у зони морског добра. Предузети су већ одређени кораци. Како је у предузећу раније било опредијељено два милиона еура за текућу потрошњу и два милиона за капитална улагања, прерасподјелом ће један милион бити намијењен за повећање буџета за капиталне пројекте. Дио средстава биће, у сарадњи са Општином  Херцег Нови, усмјерен и ка овом локалитету. Корона криза  прави проблеме и закупцима плажа. Стварамо предуслове да се криза олакша у складу са пакетом мјера Владе већ сам кандидовао предлог ка Управном одбору предузећа, да се свим закупцима плажа смањи закуп за 50 одсто, оцијенио је Микијељ.

Он је увјерен да је ово почетни корак  успјешне сарадње и да ће подржати све активности које потекну из зграде Општине а Морско добро ће све предузети да се и оне и реализују.

Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић, потпредсједници Општине Весна Самарџић и Милош Kоњевић и начелница Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Бошковић. Присутни су били и директори Kомунално стамбеног предузећа и Чистоће, Јасмина Kоњевић и Василије Сеферовић, са којима ће руководиоци Морског добра и сутра одржати радне састанке.

     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here