Што прије покренути конкурсну процедуру за изградњу школе у Игалу

Локација за градњу школе на Шиштету

Недавни протест родитеља дјеце која похађају наставу у подручном одјељењу Игало, због најаве би друго полугодиште требало да наставе у школи у Суторини, актуелизовао је неопходност изградње нове школе у Игалу.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, у Новогодишњем интервјуу РТХН, казао је да су опет ургирали да се покрене конкурсна процедура.

-Прије неколико дана поново смо поднијели иницијативу ка државном архитекти да се покрене Конкурс за градњу школе у Игалу. Завршили смо све што се тиче комплетне папирологије и документације. Сада је неопходно да он покрене конкурсну процедуру, да се направи одабир најбољег идејног рјешења школе у Игалу. Након тога улазимо у главни пројекат, да би дошли и до самог извођача радова, како би Игало коначно добило толико потребну основну школу. 

Дјечје одјељење Института Игало није условно за боравак ученика, за разлику од школе у Суторини, сматра Катић, истичући да је Општина спремна да помогне у организацији и финансирању превоза.

-Треба наћи мјеру како да се тај проблем превазиђе до коначне изградње нове школе у Игалу, на коју се толико дуго чека. Значајна средства су уложена у реконструкцију Основне школе у Суторини, и то може да буде добра прелазна варијанта. Суторина је постала приградско насеље, које има комплетну инфраструктуру, бициклистичку и шетачку стазу, комплетну расвјету и редован аутобуски превоз, а и безбједније је за ученике јер је мања фреквенција саобраћаја око школе. Није нас у Општини још нико конктактирао по том питању, али свакако смо спремни да помогнемо, као што финансирамо и остали ђачки превоз, да финансирамо и да помогнемо да се успостави једна линија која би возила дјецу до Суторине и назад, казао је Катић, подсјетивши да је ОШ „Дашо Павичић“ већ дуги низ година пребукирана, и да једноставно нема капацитета за све ученике.

Сматра да родитељи првенствено треба да мисле на сигурност своје дјеце, те да не треба инсистрирати да се пошто-пото иде у објекат Института у Игалу, уколико је процјењено да није безбједан за њихов боравак.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here