Процедура преласка границе са Хрватском непромјењена

Нема гужви на граничном прелазу Дебели бријег, након што је Хрватска од 1. јануара у Шенген зони.

Уласком Хрватске у највеће подручје без граница на свету укинуте су граничне контроле на свим њеним границама према земљама ЕУ, док границе према Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори постају спољашње границе ЕУ.

Драган Сршен, водитељ Службе за границу Хрватске, казао је за РТЦГ да нема промјена у процедури  преласка границе, јер је Хрватска и до сада примењивала шенгенска правила.

-Хрватска је, као чланица Европске уније, већ спроводила граничне контроле на вањским границама Уније, односно сами улазак у Републику Хрватску, без обзира да ли се ради о транзиту. Оно што ће се свакако на граничном прелазу провјеравати је ваљаност путне исправе. Међутим, сама ваљаност пуне исправе није једини предуслов за улазак у Републику Хрватску, већ се у зависности о сваком појединачном догађају евентуално оправданост уласка утврђује на самом граничном прелазу, појашњава Сршен.

Уласком Хрватске у еврозону и хрватска валута куна је формално замјењена еуром. Међутим, грађани ће  до 15. јануара моћи да плаћају и у кунама, али би кусур требало да добијају у еурима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here